Агенциите, цитирани и от БТА, поясняват, че идеята е отговор на решението на Великобритания да излезе от ЕС.

"Ще продължим напредъка към политически съюз в Европа и приканваме другите европейски държави да се присъединят към тази наша инициатива", министрите Франк-Валтер Щайнмайер и Жан-Марк Еро в документа, публикуван на сайта на германското външно министерство.

Идеята на двамата се коментира днес около тяхното участие в среща в Прага на външните министри от Вишеградската четворка (в Централна Европа).

Свръхдържавата крие и опасности

Опит за създаване на европейска свръхдържава в отговор на Брекзита ще доведе до разпад на ЕС, заяви полският външен министър Витолд Вашчиковски, цитиран от ТАСС и БТА.

Според него в идеята за свръхдържава има заслужаващи разглеждане инициативи, например създаване на обща гранична охрана, която да пази ЕС от наплива на мигранти.

"Ако обаче в ЕС бъде създаден някакъв вътрешен съюз с президент или вътрешен парламент, това ще е рецепта за разделение на ЕС, за разпада му", заяви Вашчиковски.

Така той коментира документа от 9 страници, подписан от външните министри на Франция и Германия, чието съдържание бе разкрито от полската държавна телевизия ТВП.

Според текста на този документ страните членки на ЕС трябва да се откажат от собствени въоръжени сили, специални служби, отделни данъчни системи, валута и граничен контрол.

Планът предвижда също създаване на единна визова система и водене на обща външна политика.

Среща на страните неоснователки на ЕС

Сред различните евросрещи, за които се съобщава днес, има и поне една с българско участие. За нея предават ТАСС и БТА, според които във Варшава се събират външни министри на страни неоснователки на Европейския съюз.

Те щели да обсъдят последиците от Брекзита, поясняват агенциите.

Според говорителя на полското външно министерство Рафал Собчак в срещата са участвал министрите на външните работи десетина страни, включително България, Гърция, Румъния, Унгария, както и представител на британския Форин офис.