Отношенията между България и палестинския народ са традиционно много добри, каза Младенов, след като разговаря с палестинския си колега Рияд ал Малики.
Той е в София като член на делегацията на президента Махмуд Абас, който вчера проведе срещи с президента Георги Първанов и с премиера Бойко Борисов.

Запитан за подробности за възможното обучение на палестинските сили за сигурност, Младенов каза, че това се обсъжда от доста време, както и целият "пакет" за подкрепа чрез обучение, което България може да предостави.
Основната задача в момента остава облекчаването на условията за достъп на стоки и хора до и от Ивицата Газа, посочи още министърът. Той се надява през следващите седмици съвместно с палестинската власт да може да се организира посещението на група външни министри от ЕС, които да се запознаят на място със ситуацията в Ивицата Газа.

От своя страна министър Рияд ал Малики определи разговорите в София като изключително ползотворни, като изтъкна договореността за задълбочаване на двустранните отношения.
Обсъждахме перспективите за постигане на мир между Израел и Палестина и за преминаване към фаза на преки преговори, както и ролята на ЕС за облекчаване на положението и вдигането на блокадата в Газа, каза Рияд ал Малки. В отговор на въпрос министърът посочи, че учили и свързани с България палестинци сега заемат високопоставени позиции в палестински институции.

Вчера президентът Георги Първанов и президентът на палестинската власт Махмуд Абас се договориха български фирми да участват в строежа на големи инфраструктурни проекти в палестинските територии. При срещата на Абас с Бойко Борисов, премиерът подчерта, че България е една от малкото държави, които имат традиционно добри и приятелски отношения едновременно с Палестинската власт и с Израел.