Едната е за несъблюдаване на европейското законодателство по природната среда, а другата за непълно прилагане на европейската директива при оспорване на резултати от обществени търгове, съобщи БТА.

В първия случай ЕК обяви, че започва процедура освен срещу България, срещу Белгия, Франция, Португалия, Латвия, Естония, Финландия, Полша, Малта и Словакия, тъй като не спазват европейското законодателство по околната среда в пет области - превенция на наводнения, събиране на електрически и електронни отпадъци, чистотата на водите, ограничаване на вредни шумове и поддържане на открити места за изхвърляне на боклуци.

Специално от България комисията изисква да спазва напълно Директива 2007/0/ЕС за оценка и управление на риска от наводнения. Задействана е втората фаза от наказателната процедура и е изпратено "обосновано мнение" както до нашата страна, така и до останалите засегнатите страни. Те имат два месеца да отговорят. Ако това не стане, или ако отговорът е незадоволителен, то срещу тях могат да започнат съдебни дела в Европейския съд в Люксембург.

Също във втора фаза е процедурата срещу България и още четири страни в Европейския съюз - Кипър, Латвия, Португалия и Словения, за непълно прилагане на директива при оспорване на резултати от обществени търгове.
"Тази възможност е важна, за да се гарантира, че търговете са спечелени от компанията, направила най-добрата оферта. Цел на директивата е и даде сигурност на компаниите и на отделните лица, че търговете са преминали честно и справедливо", заяви говорител на ЕК.