Министърът на финансите e в Брюксел, където се срещна с европейския комисар по икономическите и валутните въпроси Оли Рен, предаде БТА .

Комисарят Оли Рен е заявил, че предстоящата проверка на Евростат е рутинна визита. Тя няма да е само за България, а за всички страни в Европейския съюз. Ще стане през есента, заяви министър Дянков след срещата.

През следващите месеци ще има две посещения в България - едното от Евростат, а второто от Генерална дирекция "Икономика и финанси" на Европейската комисия, заяви за БТА говорителят на Оли Рен - Амадеу Алтафаж. Двете визити ще се състоят през септември и октомври, уточни той. Според говорителя този въпрос е бил обсъден на днешната среща и е постигната взаимна договореност за визитите.

Пресслужбата на Оли Рен е потвърдила пред БНТ, че мисията на Евростат няма да е извънредна. Те обаче остават на мнението, че България е информирала късно Брюксел за актуализацията на бюджета и че други страни го правят.

БНР по-късно представи друг по-категоричен акцент, като също се позова на говорителя Алтафадж: "Не предвиждаме други посещения в България извън тези редовни мисии през септември и октомври. Когато бяха одобрени новите правомощия на "Евростат", комисар Оли Рен посочи България като страна, в която е възможно да бъдат упражнени. Но, ако двете редовни проверки постигнат целта си, поне за момента не виждаме причини за специална мисия."

Дянков каза, че е представил подробна информация за ревизията на държавния бюджет за 2010 г. и е изтъкнал, че "ревизията е все още в парламента и окончателните цифри ще дойдат в края на този месец, предполагам, след като парламентът одобри новата бюджетна рамка". Той е обяснил, че официално можем да уведомим Брюксел за нея едва след приемането й.

По време на визитата ще бъдат гледани цифрите за 2009 г. и икономическата прогноза, която предвижда 1% растеж през тази година, каза Симеон Дянков. Обясних къде ще има допълнително орязване на разходи, добави той .

Според него през 2011 г. България ще се вмести в изискванията за бюджетен дефицит (3% от БВП), без да се налага увеличение на данъците.

В разговора е станало дума и за обявения в България свръхдефицит за миналата година и връзката му с необезпечени договори от предишното правителство. Това е повече тема на Евростат, отколкото на Европейската комисия. По време на визитата на Евростат ще бъде разгледан и този проблем.
Дянков е заявил, че това е било неприятна изненада в края на януари.  Говорихме, че и в други държави от Европейския съюз след избори е имало подобни неприятни разкрития и как това да се избягва в бъдеще, заяви вицепремиерът.

Според Алтафадж на 7 юли Европейската комисия ще направи
оценка във връзка с евентуална процедура срещу България заради
прекомерен бюджетен дефицит (става дума за дефицита за миналата година).

В началото на юни комисарят Оли Рен заяви, че България ще бъде първата страна, на чиито бюджет Евростат ще направи одит съгласно разширените си правомощия. Новината бе възприета негативно от международните пазари, които повишиха оценката за риска на страната.

Текстът е актуализиран
Видео: БНТ за срещата Дянков-Рен