Следствието е за укриване на данъци, пране на пари и други измамнически операции, съобщава К2Капитал, цитиран от БТА.

Освен банката на Римокатолическата църква сред заподозрените финансови институции са италианските банки Интеса Санпаоло (Intesa Sanpaolo) и Уникредит (Unicredit). В случая с Уникредит става дума за евентуални нарушения на Банка ди Рома, която се вля в нея.

Прокуратурата се е заинтересувала от дейността на банката на Ватикана, след като получила данни за операции по една от откритите в нея сметки от 180 милиона евро. Първоначалните съобщения бяха за 60 млн. евро.
Много преводи били анонимни, а това нарушава италианския закон за борбата срещу прането на пари.

Проверката започнала, след като следователи помолили финансовата полиция да следи за подозрителни трансфери по сметки в банката на Ватикана.
Дори да бъде доказана вина на служители на ватиканската банка, вероятността те да бъдат подведени под отговорност е съмнителна. Причината е, че шефовете на банката на Ватикана по традиция заемат и официални длъжности в града държава, които им гарантират дипломатически имунитет.

През 80-те години банката на Ватикана бе разтърсена от шумен скандал. Тогава бе убит президентът на италианската банка Амброзиано (Ambrosiano) Роберто Калви.