Повод за поредната атака на Цветанов срещу съдебната власт стана понижаването на трима административни съдии, които са си купили на безценица имоти край морето, съобщи БНТ. Висшият съдебен съвет беше скандализиран от имотната сделка на крайно-нуждаещите се магистрати и Константин Пенчев сам наказа подчинените си, като от началници на отделения ги понижи до редови съдии във ВАС.  Роднини на магистратите са придобили имоти в община Приморско по 400-500 квадрата за под 2000 лв.  

Аз смятам, че Константин Пенчев вчера даде един добър урок на един орган, не знам как да го нарека вече ВСС, каза Цветан Цветанов, вицепремиер и министър на вътрешните работи при посещението си в Добрич. "Защо беше необходимо Константин Пенчев да взе това управленско решение, като магистрат висш, а ВСС да не се и самосезира от всичко това което излезе в публичното пространство. След като един магистрат го приема за нормално децата му да стават социално слаби и да се възползват от тази протекция, извинявайте ама аз не мога да вярвам в правотата и в реформите които се извършват в съдебната система. Според мен ВСС трябва да си посипе главата с пепел и просто да си подадат оставките", каза Цветанов. 

Междувременно от Висшия съдебен съвет /ВСС/ съобщиха, че органът се е самосезирал във връзка с изнесените в публичното пространство данни относно придобиването на имоти в Приморско. ВСС незабавно се е самосезирал след оповестяването на информацията в медиите, се посочва в съобщението, цитирано от БТА. Предприетите мерки от председателя на ВАС Константин Пенчев за отстраняването на тримата съдии от съда от заеманите длъжности като председатели на отделения, не се изключва възможността той да направи предложения пред ВСС за образуване на дисциплинарни производства и налагане на дисциплинарни наказания. Посочва се, че съдиите от ВАС Панайот Генков и Андрей Икономов не са членове на сегашния постоянно действащ ВСС. Те са били членове на предходния ВСС, чийто мандат е изтекъл на 3 октомври 2007 г. ВСС проверява и действията на другите магистрати, посочени в публикацията.

Цветанов коментира поредния скандал в съдебната система в Добрич, където се срещна с роднини на изчезнали през 90-те години млади хора. Срещата беше по молба на семействата, а медии не бяха допуснати. Вицепремиерът не се ангажира със срокове за приключване на случаите, но пое ангажимент всеки месец близките да получават информация докъде е стигнало разследването.