Това каза в София българският еврокомисар Кристалина Георгиева. Ако България продължи да поддържа макроикономическа стабилност и да покрива показателите, които се искат за влизане в Еврозоната, нашите шансове ще се подобряват, смята тя.

На среща в Брюксел днес следобед икономическите и финансови министри на страните членки на ЕС ще обсъдят мерките за стабилизиране на еврото, които включват и създаването на предпазен фонд. Този фонд ще трябва възпира разпространението на гръцките финансови проблеми и подкопаването на единната валута.
Проектът за стабилизационните мерки ще бъде представен от Европейската комисия. По предварителна информация минималната сума в този фонд ще е 80 млрд. евро.

В събота председателят на Еврогрупата, която включва страните от еврозоната, Жан-Клод Юнкер заяви, че драстичният спад на еврото през последните седмици е причинен от глобално организирани атаки. Според представителите на държавите от еврозоната основната причина за спада на валутата са финансовите пазари. Именно затова се предвижда и засилване на наблюдението и контрола над финансовите пазари.

Вече не става въпрос за Гърция. Пред нас стои системна криза на еврозоната“, коментира френският президент Никола Саркози.
Той посочи също, че на срещата е взето решение за създаване на икономическо правителство на общността, в което да участват ръководителите на страните от еврозоната, заедно с председателя на Евросъюза Херман ван Ромпой. 

Вижте видео от изявлението на Кристалина Георгиева