Това заяви днес на пресконференция кметът на града Хасан Азис, спрямо който прокуратурата повдигна обвинение в завишаване стойността на имот по изграждането на "водното огледало" в коритото на Арда, предаде БТА.

Той определи като политически театър повдигнатите срещу него обвинения за опит за измама на стойност 8 милиона лева при отчуждаването на имоти за "водното огледало" в града. Азис твърди, че акцията срещу него е обмислена кампания на управляващите да компрометират кметовете извън ГЕРБ, в навечерието на местните избори догодина, предаде БНР.

На 26 март бях извикан в Националната следствена служба в 10 часа и точно час по-късно ми бе връчен обвинителния акт. В 11,30 часа от трибуната на Народното събрание този акт бе прочетен от представител на изпълнителната власт (вицепремиерът Цветан Цветанов в отговор на депутатски въпрос - бел.ред.).

По този начин се смесиха властите, като едната иззе функциите на другата, обясни Азис, цитиран от БТА.

Кметът на общината е сигурен по законосъобразността на процедурите по отчуждаването на земи в коритото на Арда и попадащи в и край "водното огледало". С прокотол 6 от 12.07. 2001 г. Общинският съвет в Кърджали дава съгласие за отчуждаване на имот от 15 443 кв.м., за който кърджалийската фирма "Устра холдинг" има претенции за собственост. С друг протокол номер 14 от 23.12. 2008 година Общинският съвет в Кърджали е приел подробния устройствен план за укрепване бреговете на река Арда в централната зона на града и той е подписан от тогавашния общински съветник и понастоящем депутат от ГЕРБ Цвета Караянчева, посочи още Хасан Азис.

Като паралелни примери на отчуждаване на земи той посочи няколко случая в Столична община, където за отделни обекти цената на квадратен метър е стигала до 2-3 хиляди лева, а за един от тях до 5 680 лева. За този в Кърджали, посочи Азис, цената е 560 лв.кв.м.

Кметът на Кърджали ще отнесе въпроса до Комитета на регионите в Европейския съюз и ще потърси съдействие от европарламента.