Димитров беше подсъдим за длъжностно присвояване в особено големи размери. Освен него обвинени за присвояването на близо 6 млн. лв. от дружеството бяха друг бивш началник на "Топлофикация" - Георги Рогачев, заместникът му Емил Антонов, бившата шефка на дирекция в дружеството Лина Абланска и Мая Стоилова - собственик на фирма "Шибър", посредством която, според прокуратурата, дружеството е източено. Рогачев, Антонов, Стоилова и Абланска бяха обвинени, след като се откри, че Димитров има сейфове в Пощенска банка.
Съдийският състав днес призна Емил Антонов и Георги Рогачев за невинни. Съдът призна Лина Абланска за виновна и я осъди на 12 години лишаване от свобода, както и конфискация на половината й имущество. Мая Стоилова пък бе осъдена на 10 години затвор и също конфискация на половината имущество.
Валентин Димитров и Лина Абланска бяха лишени от право 3 години да заемат управленски пост. Съдът постанови тримата осъдени да заплатят разноските по делото в размер на 19 600 лв.
Вчера наблюдаващият прокурор Божидар Джамбазов поиска затвор над средния към максималния предвиден в закона размер Вальо Топлото, като възможната присъда бе от 10 до 20 г. затвор.
Прокурорът пледира и за конфискация на цялото имущество на Вальо Топлото и лишаването му от право да заема ръководни длъжности в търговски дружества и постове в държавната и общинска администрация в максималния срок.
Присъдата на Софийския градски съд подлежи на обжалване. Прокурорът Божидар Джамбазов не бе категоричен дали ще протестира присъдите, съобщи БГНЕС. Той заяви, че ще продължава да защитава тезата си, че всички обвиняеми имат вина. "Най-важно е, че успяхме да защитим нашата теза за длъжностно присвояване", допълни прокурорът.
Валентин Димитров нарече присъдата честна и справедлива, защото в държавата се наказват хората, които съвестно си гледат работата. "В едно общество, където лъжата и популизмът са основни средства за успех, там честността и професионализмът трябва да бъдат преследвани и най-жестоко наказвани", заяви Димитров, цитиран от Фокус. Той допълни, че адвокатите му ще решат дали да обжалват присъдата.
През май миналата година Софийският районен съд осъди на 5 години затвор Валентин Димитров за това, че в качеството си на управител на фирмата "ПРО МАРК" ЕООД не е декларирал пред БНБ сделки за над 10 млн. лева. Той обжалва присъдата.
Вижте какво каза Валентин Димитров минути след оповестяване на присъдата