Това заяви пред Нова телевизия кметът на София и неформален лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, цитиран от БГНЕС. Той попита откъде ДПС има тези средства и даде пример със съседна Гърция, където за 15 г. не бил построен нито един мюсюлмански храм.
Борисов уточни, че изказаното от него мнение за заплахите от тероризъм от страна на ДПС, се появило след смъртта на Ахмед Емин. "Това е нещо, което е наложено в пресата след намереното тефтерче на Ахмед Емин. Това, което излезе като информация - че той казал, че в ДПС има кръгове и хора, които искат да върнат България в 1985 г.", поясни лидерът на "герберите". Той разказа, че в периода 1985–1989 г. е участвал пряко в процесите на възродителния процес. В това време Борисов бил в Дулово, изпратен от Висшия институт на МВР, за да пази реколтата като пожарникар, тъй като турците я унищожавали умишлено.
"Имаше насилие от двете страни. Ние тогава всъщност сме се разминали с едно Косово", спомни си Борисов.
По повод изказването си, че ако изпадне от властта, ДПС ще предизвика етническо напрежение в България, Бойко Борисов каза, че това всъщност са думи на премиера и президента, които твърдяха, че ДПС са етническия модел, но тогава никой не им е обърнал внимание. Според Борисов правилната формула е българските мохамедани и мюсюлмани да бъдат вкарани във властта, но не под формата на етническа партия, а на базата на техния професионализъм, на това, че трябва да се развиват тези хора, да влизат в българските политически партии. По думите му, в момента ДПС е структурирана на кланова основа.
Те са обвързани на кланове, защото политическата партия не е достатъчен гарант, много по-силен гарант там е родствената връзка, каза още Бойко Борисов. Аз не мога да седна с г-н Доган и да направим правителство заедно, заключи Борисов.
Българите, изповядващи исляма, вече са декларирали желанието си да бъдат признати като отделен етнос, да имат собствена телевизия, както и засилено политическо представителство в парламента, пише в. "Новинар". Българо-мохамеданите са обявили исканията си в събота на първата национална конференция у нас “Помаците и българският преход”, организирана в събота в Гоце Делчев от федерация „Справедливост”, чийто лидер е Сезгин Мюмюн, един от осъдените по време на Възродителния процес.