Руският президент Владимир Путин заяви по време на тазгодишната среща на Международния икономически форум в Санкт Петербург, че Русия има право да достави оръжия с голям обсег на действие на противниците на Запада, но уточни, че Москва не е предприела подобни действия към момента, предадоха световните агенции, на които се позова БТА.

Путин заяви, че Русия ще обмисли възможността да изпрати оръжия на противниците на Запада, като повтори предупреждението, отправено преди дни. Той не уточни обаче за кои държави или организации става дума, но подчерта, че Москва не извършва подобни действия към момента, отбелязва Асошиейтед прес.

"Ако те доставят (оръжия) в зоната на бойните действия и призовават тези оръжия да се използват срещу нашата територия, защо ние да нямаме право да направим същото?", заяви той. "Но и не съм готов да кажа, че ще го направим още утре", уточни руският президент.

По време на пленарната сесия на икономическия форум Путин съобщи, че от началото на годината руската армия е завзела 47 населени места в Украйна. "От началото на годината, струва ми се, са освободени 47 населени места, или 880 кв. км", уточни той.

"Краткият анализ на конституцията на Украйна показва, че настоящите украински власти са загубили своята легитимност. Изглежда, че става дума за узурпиране на властта", подчерта руският президент.

Миналия ноември президентът Володимир Зеленски заяви, че на фона на военно време е нецелесъобразно да се говори за избори през 2024 г. (президентски, парламентарни или местни). По график президентските избори в Украйна трябваше да се проведат тази пролет след петгодишния мандат на Зеленски.

В отговор Зеленски заяви в петък, че неговата легитимност се признава и определя от украинския народ.

"Легитимността на президента Зеленски се признава от народа на Украйна. Нашият народ е свободен. Легитимността на Путин се признава само от другаря Путин", каза президентът на Украйна на пресконференция в Париж, цитиран от Ройтерс и БНР.

За преговорите за мир

"Всички въоръжени конфликти завършват с мирни преговори. Готови сме за преговори, но при същите условия, които обсъждахме първо в Минск, а след това и в Истанбул, а не при някакви измислени такива", категоричен бе Путин. "Въпреки това, дори и на базата на Истанбулските споразумения, трябва да се съобразяваме с реалностите на днешния ден", допълни той.

Междувременно президентката на Швейцария  Виола Амхерд заяви в коментар, публикуван на страниците на германския вестник "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг", че Глобалната среща на високо равнище за мир в Украйна, на която страната ѝ ще бъде домакин на 15-и и 16 юни, е начало на преговорния процес и най-вероятно ще бъде последвана от контакти с Русия.

Има ли опасност от ядрен сблъсък

По отношение на ядрената конфронтация със Запада Путин заяви, че Русия "има ядрена доктрина, която гласи, че използването на ядрени оръжия е възможно в изключителен случай, когато суверенитетът и териториалната цялост на страната са застрашени".

"Но доктрината може да бъде променена. Същото се отнася и за ядрените опити. Ако е необходимо, ще извършим тестове, но засега няма така необходимост", подчерта руският президент, като уточни, че Русия няма нужда от използването на ядрени оръжия, за да постигне победа.

Путин: Съвременните лудити - това са властите в САЩ

"...Страните, които доскоро бяха лидери на световното развитие, се опитват да запазят с всички средства - добри и лоши - хегемонията си, която сега им се изплъзва. Няма нищо необичайно в това една държава или човек да се опитват да запазят и укрепят позициите си. Лошо е, когато използват непочтени средства, за да го постигнат, и е добро, когато използват справедливи средства", заяви Путин по отношение на глобалното лидерство, като подчерта, че "Съединените щати използват монополното си положение на световния финансов пазар, а Вашингтон дължи на световната икономика 54,3 трилиона долара".

"...Властите в Съединените щати са точно като лудитите в Англия (производители на текстил, които протестират, често унищожавайки механизирани тъкачни станове, обявявайки се срещу промените, предизвикани от промишлената революция бел. ред.), които сами са си счупили оборудването. Днешните власти на САЩ са съвременни лудити, те разрушават инструментите на собственото си величие... Доларът е един от малкото инструменти на днешното величие на Съединените щати. Те отблъскват световните икономически играчи от него", отбелязва руският президент, като подчерта, че е "абсолютно естествено световната икономика и финанси да се насочат към многополюсната система, тъй като американската икономика се свива и нейният дял в световната икономика намалява".