Антивоенни активисти, които настояват за край на войната в Газа и на подкрепата на САЩ за Израел, възнамеряват да обградят Белия дом в рамките на протест през уикенда. Това наложи около сградата на американското президентство да бъдат поставени заграждения, предаде Ройтерс.

Правозащитни и активистки организации като КОУДПИНК (CODEPINK) и Съвета за американско-ислямски отношения обявиха вчера, че за днес са планирани демонстрации, с които да бъде отбелязан осмият месец от началото на войната на Израел в Газа, която е взела до момента десетки хиляди жертви и причини масов глад и опустошения, информира БТА.

В САЩ, най-важния израелски съюзник, редовно се организират пропалестински протести, вариращи от шествия във Вашингтон и бдения около Белия дом до блокиране на мостове, пътища, гари и летища в различни градове и издигане на палаткови лагери в университетските кампуси.

Най-малко осем служители на администрацията на президента Джо Байдън подадоха оставка в знак на несъгласие с политиката му. Мишена на антивоенни протести станаха и негови предизборни прояви. Президентът в момента е на официално посещение във Франция.

"Във връзка с обявените за края на тази седмица прояви във Вашингтон, окръг Колумбия, имащи потенциал да привлекат големи множества от хора, в района на комплекса на Белия дом са предприети допълнителни мерки за сигурност", каза говорител на Сикрет сървис.

Пропалестинските протести в университетите периодично прерастват в насилие, което принуждаваше полицията да извършва арести и да премахва палаткови лагери. Преди няколко седмици антивоенни активисти, които демонстрираха в Калифорнийския университет в Лос Анджелис, бяха нападнати от разгневена тълпа.

В Нидерландия пък студентите поискаха университетите да прекъснат връзките си с Израел, но ректорите им отказаха.

Нидерландските университети не възнамеряват да спрат сътрудничеството си с всичките си израелски партньори, пишат те в писмо до медиите. Ректорите на петнадесет университета заявяват, че защитават "индивидуалната академична свобода на образование и провеждане на изследвания". Това предаде Националната информационна агенция на Нидерландия АНП, цитирана от БТА.

Протест на студенти в Амстердам срещу войната в Газа

Снимка: АP/Aleksandar Furtula/БТА

Напоследък в много университети се проведоха протести, като студентите настояваха образователните институции да прекъснат връзките си с Израел. В редица случаи това доведе до безредици. "Дълбоко съжаляваме за това. Въпреки това въпросът, който стои зад всички тези протести, е легитимен: как се отнасяме към нашите сродни институции в райони, където се провеждат мащабни конфликти?" казаха от университетите.

Ректорите пишат: "Ако ценностите, закотвени в академичния етос, с възможността за открит и академичен дебат като минимално изискване, не пречат на сътрудничеството с израелски и палестински университети, ние не виждаме причина да преразгледаме тези връзки. Ние вярваме, че е важно да не изолираме израелски учени, точно както сме решени да подкрепяме нашите палестински колеги."

Заради конфликта в Газа се засилват и опасенията от надигането на антисемитизъм и ислямофобия.

Войната в палестинския анклав избухна на 7 октомври, когато ислямистката групировка "Хамас" нападна Израел, убивайки 1200 души и вземайки за заложници 250, по израелски данни.