Председателят на ЦИК Камелия Нейкова отрече твърдения, че се готви отмяна на машинното гласуване за вота на 9 юни заради неунищожените хартиени ролки за машините от местния вот в столицата.

"Всичко е наред с машинното гласуване. Категорично не е вярно, че ЦИК подготвя отмяна на машинното гласуване. Машините са тръгнали за страната, дадохме разрешение вчера и днес секционните избирателни комисии ще ги получат подготвени и инсталирани за вота утре", коментира тя по бТВ.

Коментарът ѝ е по повод скандала с ролките от местния вот през октомври миналата годна. ЦИК се разпореди по сигнал на партия ролките с хартия, останали от местния вот, да бъдат унищожени от всички кметове, но една от партиите в бившия парламент сигнализира, че в София това не е изпълнено. Това е хартията, която се поставя в машините за гласуване и на която се отпечатват бюлетините, останали от местния вот.

От екипа на кмета Васил Терзиев в Столичната община обясниха, че са получили указанията на ЦИК, но не са ги изпълнили, защото ролките с хартията за машините представляват доказателства по делото, свързано с оспорването на избора му за градоначалник. Тези ролки са затворени заедно с бюлетините от кметските избори в общи изборни помещения и достъпът до тях може да се случи само след решение на съда.

Уточнението на шефката на ЦИК идва, след като вчера се появиха твърдения, че крайната цел на скандала е отмяна на машинния вот в нечия полза, както заподозряха от политици, чиито формации са привърженици на машинното гласуване.

Председателят на ЦИК напомни на избирателите задължително да носят личната си карта, когато отидат да гласуват, тъй като в противен случай няма да бъдат допуснати.

"С паспорт и шофьорска книжка не се гласува. Студентите могат да гласуват в мястото, на което учат, като представят лична карта, заверен семестър в съответното учебно заведение. Тези, които са с настоящ адрес трябва 14 дни преди изборите да са подали заявление към общината за гласуване по настоящ адрес", подчерта Нейкова.

При влизането ни в секционната избирателна комисия, членовете проверят дали фигурираме в списъците според вида избор, който искаме да направим.

"Ако нямате избирателни права за Европейски парламент, ще трябва да гласувате само с хартиена бюлетина, тъй като машината не може да преценява избирателните права. В страната почти всички избиратели имат права за Народно събрание. Извън страната 3 месеца преди изборите трябва настоящият адрес да е в България или държава членка на Европейския съюз (ЕС). Ако настоящият адрес е в друга държава извън ЕС, няма право да гласува на Европейските избори", обясни председателят на ЦИК.

От ЦИК напомниха, че в хартиената бюлетина не можем да изберем преференция, ако не сме отбелязали своя вот първо в квадратчето за партия или коалиция. При машинното гласуване устройството е така направено, че не позволява да се избере преференция без партия или коалиция.

Ако следващ избирател отново избере машинно гласуване, трябва да получи друга карта, защото не са възможни две последователни гласувания с една и съща карта, допълниха от ЦИК.

По думите на Камелия Нейкова забавяне може да има заради това, че се обработват двойно повече числа, но то ще бъдео в рамките на законовия срок.

"На 12 юни трябва да обявим резултатите от изборите за членове на ЕП, на 13 юни от изборите за народни представители. На 14 юни ще обявим имената на избраните депутати в ЕП и на 16 юни - 240-те народни представители в нашия парламент", посочи председателят на ЦИК.

На тези избори ЦИК дава допълнително възнаграждение в размер на 25 лв. за членовете на секционните избирателни комисии, които предадат протоколите си без грешки и поправки.

От "Пирогов" пък междувременно съобщиха, че разкриват секция, както и друг път. Създадена е необходимата организация, която позволява дори на трудноподвижните пациенти да стигнат до рапортната зала, където ще се гласува, уточняват от спешната болница.

Възможността да се възползват от правото си на вот се отнася за хора, които са заявили предварително желание, защото и към датата на изборите са пациенти на "Пирогов", или не са заявили предварително желание, но в деня преди изборите ги хоспитализират по спешност и остават пациенти точно тогава, както и хора, които постъпват за лечение в лечебното заведение на 9 юни.