Това съобщиха пред журналисти днес представители на фондация "Искам бебе", цитирани от БТА.
С тези пари може да се финансират 4000 - 5000 опита за раждане на деца по този метод. Такъв е и капацитетът на клиниките в страната, казаха от фондацията. Градски легенди са твърденията, че са необходими най-малко три опита, за да се роди бебе по този метод, каза д-р Георги Стаменов, представител на фондация "Искам бебе". Един такъв опит, заедно с медикаментите, струва около 5000 лева.
Медикаментите и консумативите, използвани в българските клиники, са на световно равнище, не можем да допуснем никакви компромиси, каза още д-р Стаменов. Според него успехът в България на опитите за раждане на бебе по метода "ин витро" е над 40 процента за жени до 40-годишна възраст. Първото бебе, родено по този метод в България, е вече на 23 години.
По покана на фондация "Искам бебе" на визита в България е Луиз Браун, която е първото родено в света ин витро бебе. Луиз Браун е родена в Англия преди 30 години. Тя пристигна в София със семейството си - майка й Лесли Браун, съпруга й Уесли и 18-месечния им син Камерън. По време на тридневната си визита Луиз Браун ще участва в серия от събития, организирани по повод юбилея й.
Вижте снимки на Луиз Браун