Това пише вестник "Ню Йорк таймс", цитиран от БТА.

Събралите се на предишния форум се оказаха в необичайната позиция да са на прицела на глобален бунт - Великобритания наскоро беше гласувала да напусне ЕС, голяма част от французите се вслушваха в Марин льо Пен и заплахите й за бунт срещу европейските лидери, а Доналд Тръмп, дни преди встъпването си в длъжност, обещаваше да използва Белия дом за действия срещу глобални институции като Световната търговска организация, НАТО и климатичното споразумение от Париж.
За събралите се на предишния Световен икономически форум тези събития изглеждаха част от същата буря, подсилена от недоволството заради растящото неравенство в доходите.

На сегашния форум опасенията от популизма са отслабнали и глобалната икономика изглежда най-стабилна от години. Вашингтон даде щедри данъчни бонуси на богатите домакинства и корпорациите - и човекът, постигнал това, президентът на САЩ Доналд Тръмп, се кани да посети Давос.

Събралите се в Давос имаха много причини да се чувстват късметлии и преди. Сега имат още повече.
Льо Пен беше победена от открит поддръжник на глобализацията и бивш инвестиционен банкер на "Ротшилд" - Еманюел Макрон, който също е посещавал Давос.
Официално Великобритания все още върви към напускане на Европа, но при условия, които няма да променят нищо значимо, докато политиците се преструват, че извършват революция.
Антиглобалистките заплахи на Тръмп доведоха до минимални промени в международния ред - НАТО и СТО все още съществуват, а обещаната търговска война с Китай не е започнала.

За първи път от началото на глобалната икономическа криза, започнала преди десетилетие, световните икономики растат в унисон.
Европа, отдавна смятана за тежкия случай на глобалната икономика, сега е лидер в растежа.
Победата на Макрон във Франция доведе до промени в трудовото законодателство, пословично с липсата на гъвкавост, което хареса на бизнес лидерите, докато в същото време обещава защита на работещите, подобна на тази в северните страни.
Испания също показва подобрение с нарастването на износа и дори драмата със заплахата за отделяне на Каталуния не попречи на растежа.
В САЩ икономиката получи импулс от активния фондов пазар.
Китай успокои страховете за дестабилизиращо забавяне на икономиката, Бразилия излезе от икономическата депресия, а икономиката на Мексико продължава да расте въпреки съмненията за бъдещето на Северноамериканското споразумение за свободна търговия.
Дори Япония отбеляза траен икономически растеж. Глобалният растеж през тази година обещава да бъде най-бързият от 2011 г. насам.

Това не означава, че участниците в Давос нямат поводи за притеснение - между тях са Северна Корея, потенциална търговска война между САЩ и Китай, НАФТА, предстоящите избори в Италия, нестабилната коалиция в Германия и Брекзита. Не на последно място, причините за недоволството, довело до популистката вълна, все още съществуват.

Но за посетителите на Давос нещата изглеждат много добре. Може би са дори по-розови от всякога. Така че партито в Давос тази година ще бъде особено грандиозно. А всички, които не са на форума в швейцарския курорт, ще се чудят какво общо имат с тях тези разговори.