Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев, който коментира по БНТ скандала.  

Очаква се на заседанието си правителството да излезе с позиция по скандала, в който бе замесено името на съпруга на Ирина Бокова - Калин Митрев. Той е представител на България в Европейската банка за възстановяване и развитие.

Скандалът гръмна преди дни, когато в британския „Гардиън“ излезе публикация за пране на пари. В нея се твърди, че Митрев е част от това.

Това е шамар за България! Горанов разпореди проверка на азербайджанския скандал Калин Митрев ще бъде отзован като български представител в Европейската банка за възстановяване и развитие, а кариерата на съпругата му Ирина Бокова най-вероятно приключва. Това предположение изказа пред Bulgaria ON AIR разследващият журналист Григор Лилов, след като преди дни стана ясно, че името на Митрев е свързано с "Азербайджанската перачница" - мащабна черна каса, контролирана от правителството в Баку и през която са минали общо 2,5 млрд. евро.

"Правителството е поставено пред избор, но той вече е взет. Скандалът доби почти политически измерения и много маневри за правителството не останаха. Митрев безспорно е участвал в тази схема, не отрича, че е взел пари. Схемата безспорно е порочна", обясни Григор Лилов.

Според разследващия журналист ударът не е срещу Калин Митрев, дори не е срещу Ирина Бокова. По думите му скандалът цели по-скоро да разклати позициите на Азербайджан.

Вчера министерството на Азербайджан обвини американския милиардер Джордж Сорос за скандала, а Григор Лилов си обяснява това, с факта, че журналистите, които обявиха престъпната схема, са финансирани именно от него.

Според Лилов азербайджанската афера е свързана с "Панамските досиета".

"Илхам Алиев печели изборите в Азербайджан, Бокова го поздравява от името на ЮНЕСКО, открива фотоизложба в Париж, постъпват пари в "Данске банк" и от тях едни пари са преведени светкавично на Митрев. Когато човек погледне хронологията, ще види много такива съвпадения", обясни още журналистът.

По-рано Калин Митрев заяви пред "Нова телевизия", че кампанията срещу него е безсмислена спекулация. Достатъчно сензационна, за да предизвика интерес и вреди на мен и на семейството ми, каза още Митрев.