Според Костов много е рисковано да се договаряме с Турция сами.

"Трябва да изберем – който отнема човешки права, той е враг на всички. Нашият общ свят е Хартата на човешките права", каза бившият премиер пред Нова телевизия.

Той припомни, че Ердоган малтретира деца да раждат, като си намира оправдание в религията, и го нарече "враг" и "престъпник". Костов призова да подкрепим изконния, традиционния ислям у нас.

Според него управлението в Турция не крие амбициите си да изнесе агресивния си ислям в съседни държави. Костов е категоричен, че управлението на Ердоган е катастрофирало и това е много опасно, защото такова управление използва всякакви способи – например изнудването на ЕС по темата с бежанците.

"Още не съм видял преврат – наричам това пуч. Такъв пуч имаше в Москва по времето на Горбачов, такъв имаше в Румъния от „Секуритате”, за да бъде подменена истинската промяна. Не е изключено и превратът в Турция да беше телевизионно шоу", каза още Костов.

Бившият лидер на ДСБ е категоричен, че в България повече са симпатизантите на Владимир Путин. Това е факт заради успешната хибридна война от страна на Русия, смята Костов. Той определи ситуацията като „стокхолмски синдром” и посочи, че това влияе на политиците ни.

"И вие щяхте да сте притеснени, ако по една телевизия казват „Путин смаза Ердоган”. Утре по същата телевизия ще кажат „Путин смаза българския премиер”, обясни ситуацията експремиера.

За президентските избори

Следващият ни президент трябва да е европеец и атлантик, коментира Костов предстоящите избори. Вероятно кандидатът на ГЕРБ, подкрепен от Реформаторите, ще спечели, смята той.

"Не мога да кажа дали РБ трябва да подкрепи кандидата на ГЕРБ. Не ме търсят за съвет, замълчах, за да си поемат цялата отговорност новите лидери", каза Костов.

Той коментира и кандидата на БСП о. з. генерал Румен Радев, когото даде за пример по повод тезата си, че е разочарован от това, че българите не обичат да си плащат за удобствата, които им предоставя държавата.

"И аз нямам против да получаваме нещо без пари, както казва ген. Радев за небето ни - хубаво е да ни го пази някой друг, но да става без пари. Само че така не става", отсече политикът.

Според Иван Костов България спешно трябва да влезе в чакалнята на еврозоната и да махне валутния борд.

АНКЕТА: Добро ли е за България сближаването Анкара-Москва?