Днес експертите приключват проверката, вчера с правосъдния министър Захариева помолихме еврокомисаря препоръките и проверките да бъдат обявени публично, за да можем всички да се запознаем с тях. Това уточни премиерът Бойко Борисов в отговор на парламентарен въпрос, зададен от съпредседателя на ПГ на РБ Радан Кънев.

Европейската комисия организира мисията на европейски прокурори в България, които трябва да изготвят независим анализ за работата на прокуратурата.

Премиерът обясни, че практиката на ЕК е да не съобщава резултатите от доклада, но страната ни е настояла те да бъдат публично оповестени, за да може обществото да се запознае с тях.

Аз съм я поискал тази комисия, именно по сътрудничеството с ЕК. Нашите цели за догодина – май, юни да бъдем доста напред в мерките и парламента в това отношение също полага големи грижи и внимание. Със Закона за съдебната власт, с Атникорупционния закон, надявам се другата седмица да минем на съвет (в МС) закона, който касае терористичните актове”, обясни премиерът.

Надявам се на обективен доклад, препоръките на който ще изпълним, заяви той.

От българска страна е направен опит да бъдат променени правилата, по които делегацията от европейски прокурори ще работят у нас и ще проверяват работата на българското обвинение, заяви в изложението си Радан Кънев. Според него именно това е била и причината за забавянето на началото на мисията (отлагана два пъти).

Той пожела премиерът да уточни защо е имало различни обяснения на причината за закъснението на Независимия анализ на прокуратурата от министъра на правосъдието Екатерина Захариева и главния прокурор Сотир Цацаров.

Според министъра на правосъдието забавянето на проверката е било заради доуточняване на технически въпроси, а според Цацаров - защото той настоял да получи предварително програмата на срещите.

Премиерът пък уточни, че забавянето е било, защото още един прокурор искал да дойде у нас.

"Не е без значение кой е излъгал и от кого има съпротива срещу радикална съдебна реформа, защото ако това е министърът на правосъдието, ще поискаме оставката й", каза Кънев.

„Не виждам защо трябва да се вглеждаме с 10 дена разлика в провеждането на този мониторинг. Защо трябва толкова тежки обвинения да си хвърляме кой лъже и кой не лъже”, каза в отговора си Борисов.