Според нас бъдещият генерален секретар на ООН трябва да съответства на някои критерии, каза министър-председателят на Франция Манюел Валс.

"Трябва да е представител с политическа власт, да има управленски компетенции и добре да разбира световната сфера. Хелън Кларк съответства на тези изисквания и е най-добрият кандидат за тази организация", заяви още Валс.

По-рано бе съобщено, че кандидатурата на Кларк е подкрепена от САЩ, Великобритания, Австралия и няколко европейски страни, припомня БНР.

Русия ще подкрепи българския кандидат и директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

Бан Ки-мун, бивш министър на външните работи на Южна Корея, ще се оттегли от поста генерален секретар на ООН в края на 2016 година след два петгодишни мандата. Досега в 70-годишната си история ООН не е била ръководена от жена и има силен натиск това да се промени.

Кларк има седем конкуренти, включително три жени - българката Ирина Бокова, която ръководи ЮНЕСКО, бившият хърватски външен министър Весна Пусич и бившият министър на външните работи на Молдова Наталия Герман.

Другите кандидати са бившият македонски външен министър Сържан Керим, външният министър на Черна гора Игор Лукшич, бившият словенски президент Данило Тюрк и бившият португалски премиер Антониу Гутериш.