Кларк обеща да подобри прозрачността и да използва лидерския си опит, за да стане първата жена начело на ООН.

Нова Зеландия е изпратила писмо до сегашния ръководител на организацията Бан Ки-мун с официалната номинация на Хелън Кларк, която бе премиер на страната между 1999 г. и 2008 година, а в момента ръководи Програмата за развитие на ООН, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

Бан Ки-мун, бивш министър на външните работи на Южна Корея, ще се оттегли от поста си в края на 2016 година след два петгодишни мандата.

Досега в 70-годишната си история ООН не е била ръководена от жена и има силен натиск това да се промени.

"Ще се стремя да бъда избрана на основа на уменията, които имам и очаквам през 21 век да ми бъде отделено същото внимание като на всеки мъж кандидат", каза Кларк.

Поне 53 страни искат жена да стане генерален секретар на ООН, за това лобират и няколко граждански организации. Кларк има седем конкуренти, включително три жени - българката Ирина Бокова, която ръководи ЮНЕСКО, бившият хърватски външен министър Весна Пусич и бившият министър на външните работи на Молдова Наталия Герман.

Другите кандидати са бившият македонски външен министър Сържан Керим, външният министър на Черна гора Игор Лукшич, бившият словенски президент Данило Тюрк и бившият португалски премиер Антониу Гутериш.

Кларк срещу Бокова

За да спечели най-високопоставената позиция в ООН, Хелън Кларк трябва да преодолее Студената война между САЩ и Русия. Двете суперсили и отколешни врагове вече се изправят един срещу друг, което означава, че това е най-голямата игра на влияние, с която „леля Хелън“ е трябвало да се справи някога, коментира Newshub, цитиран от "Фокус".

Като постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН Русия и САЩ имат право на вето, което важи и при избора на генерален секретар. Така двете страни ще могат да блокират кандидатурата на онзи кандидат, когото не харесат.

Русия вече се изказа в подкрепа на българката Ирина Бокова, която е директор на ЮНЕСКО и която има подобен на Кларк опит. Затова, трябва да се запитаме дали Русия ще използва правото си на вето срещу Кларк?

Или пък дали САЩ ще използват тяхното, за да попречат на Бокова?

Залогът на политическото мерене на сили като цяло е голям, въпреки че Кларк се опитва да преодолее това световно изнудване, отбелязва изданието. В момента тя има добри позиции.

САЩ искат начело на ООН да застане жена. Съветът за сигурност на ООН има решаващата роля, а в момента Нова Зеландия е негов член.

Кларк има почти идеална автобиография за поста, а като директор на Програмата на ООН за развитие е в идеалната позиция за лобиране.

В неин ущърб обаче може да се окаже принципът за регионалната ротация – традицията генералният секретар да бъде излъчван от различни региони, тъй като сега е ред на Източна Европа. Този принцип е в полза на Бокова.

Именно тук се намесва и Русия, която очевидно държи ротацията да се спазва.

Кларк обаче не би се впуснала в съревнованието, ако не смяташе, че е ударил нейният час. За нея да бъде първата жена начело на ООН е не толкова завет, колкото съдба, заключава изданието.

НА ФОКУС: Готова ли е ООН за дама генерален секретар?