"Не виждам нищо лошо в едно партньорско учение между 7, 8, 10 държави, какъв е проблемът. Вярно, проруски или антиамерикански сили винаги се възбуждат от такава тема, защото кой иска да му идва въоръжение в страната - никой", заяви премиерът пред журналисти в Брюксел, цитиран от БТА.

Това стана, след като преди дни САЩ обявиха, че ще ще разположат танкове, атилерия и други военни съоръжения в България и още шест държави от Източна Европа.

Борисов уточни, че според данните на министъра на отбраната Николай Ненчев това са стари задължения, от 2006 г., подписвани по времето на министър-председателя Сергей Станишев.

Не виждам нищо, което към момента да ни тревожи, заяви лидерът на ГЕРБ.

Той изрази очакването Ненчев да разясни тези стари ангажименти на нашата страна.

"Завчера (Ненчев) ми се обади и разбрах, че има такава тема, след изказването на военния министър на САЩ. Към момента се придържаме към ученията и към това, което е подписано досега и договорено от 2006 година. Нищо друго, различно от това, няма, нито е приемано от Министерския съвет.каза още Борисов.

Той уточни, че по принцип това не е изискване (доколкото за преминаване и пребиваване на войски на НАТО у нас няма такава процедура - б. р.).

По думите, за да се успокоят хората, трябва да се отиде и да се говори в парламента.

"Министърът да отиде, да обясни какво решение е взето, какво има в момента, колко са, какво провеждат, да покани журналистите да отидат и да снимат", предложи премиерът.

Вчера външният министър Даниел Митов призова да не се създава истерия около нещо, което е планирано и обявено на Срещата на върха на НАТО в Уелс по повод кризата в Украйна. Той подчерта, че САЩ няма да разполагат нападателно оръжие, е става дума за учения.

Самият Ненчев предизвика съмнения за неяснота, защото след като американският му колега обяви, че България и още няколко страни са приели разполагането на военната техника, той каза, че до този момент към нас не е отправяно официално предложение. 

Днес Ненчев поясни пред журналисти в централата на НАТО в Брюксел:

"След срещата с американския посланик в София получих въпроси дали тази техника ще остане за постоянно в България. Отговорих, че към мен не е постъпило искане, нито официално, нито неофициално, за американска техника, която да остане за постоянно у нас. Отговорих, че такова запитване към мен не е отправяно".

Той уточни, че тази техника ще остане в нашата страна вероятно до края на годината.

В отговор на въпрос министърът добави, че не се знае точно колко танка ще бъдат доставени, но се очаква те да бъдат няколко десетки. И подчерта, че военната техника на САЩ ще бъде използвана за учения, от които българските военни имат голяма необходимост.

Ненчев съобщи, че утре ще участва в парламентарен контрол и ще отговаря на тези въпроси.

Той благодари на своя колега от правителството на БСП, ДПС и НДСВ Ивайло Калфин в качеството му на външен министър тогава, за това, че е подписал през 2006 г. споразумението, по чиято сила се извършват тези дейности.

По повод инициативата на Николай Ненчев да започне процедура за закупуване на нов изтребител за нуждите българските въоръжени сили, днес Бойко Борисов заяви, че все още не убеден, че сега е моментът да се говори за това. Той подчерта, че имаме доста социални теми, които иска управляващите да покрият. Вероятна по тази причина вчера кабинетът отложи тази точка от дневния ред за другата седмица. 
Премиерът потвърди, че съществуват възможности за ремонт на българските МиГ-29 в Полша.