САЩ ще прехвърлят общо 250 танка, артилерийски установки, БТР-и и други военни съоръжения в шест страни от Източна Европа, сред които и България, обяви вчера американският министър на отбраната Аштън Картър.

Българският му колега Николай Ненчев уточни, че е имал среща с посланика на САЩ у нас Марси Рийс, която го е информирала за намеренията им, но без да даде подробности и без към България до този момент да е отправяно официално предложение. 

"Обявените намерения са в рамките както на споразуменията от Уелс, така и в рамките на сътрудничеството със САЩ в областта на сигурността и отбраната", коментира министърът на външните работи Даниел Митов пред журналисти, цитиран от БТА.

Когато има готовност, когато имаме повече информация по техническите параметри, ние ще уведомим както обществеността, така и Комисията по отбрана, каза външният министър.

Той припомни, че на тази среща бе приет план за готовност за действие, който включва засилване на ученията в НАТО в отговор на кризата в Украйна, а и на събитията в Близкия Изток.

Митов подчерта, че няма да се разполагат нападателни оръжия, които да може да се възприеме като признак за агресия. По думите му с ученията се повишава отбранителният капацитет на нашата армия.

"Натовските войски са наши войски - дали са от Германия, Франция, САЩ или другаде. Ние имаме договор с всички тези държави да се пазим взаимно и когато на източния фланг има напрежение, те са тук заради българските граждани, а на нас като правителство ни е важна сигурността на държавата и капацитетът й", посочи министърът.

Той уточни, че въпросният план включва адаптационни мерки и мерки, които гарантират сигурността на държавите членки на НАТО, особено по източния фланг, като такива гаранции се дават през засилени учения. Планираните учения са над 70. 

"Такива учения имаше в началото на годината и пак се създаде истерия. Очевидно партии се опитват да извлекат политически дивидент от нагнетяване на напрежение от сложната геополитическа обстановка. Когато имаме готовност и повече информация по техническите параметри, ще уведомим както обществеността, така и комисията по отбраната", категоричен беше Митов.

В отговор на въпрос той заяви, че до момента няма никакви възражения от руска страна.

Зам.-министърът на отбраната Димитър Кюмюрджиев пък отбеляза, че съгласно споразумението от 2006 година, войските на САЩ могат да извършват тренировки на територията на България в рамките на до 2500 души със съответната техника. Към този момент тази численост не е достигната и няма да бъде достигната, увери той.

БСП иска спешно изслушване на Ненчев

По решение на ПГ на БСП утре сутринта нейните представители в комисията по обрана в НС Атанас Зафиров, Ангел Найденов и Димитър Димитров ще внесат искане до председателя да свика извънредно заседание и изслушване на министър Николай Ненчев, съобщи пресцентърът на партията.

"Искането на депутатите от левицата е по повод притеснителната противоречива информация за предстоящото разполагане в България на чужди войници и тежка бронирана техника. Ако искането им не бъде удовлетворено, БСП ще инициира подписка от 1/3 от членовете на комисията", се казва в съобщението.

Очевидно няма връзка с техниката, която се транспортира за участие и ползване при съвместните военни учения. Става дума за съвсем нови планове или намерения  за разполагане на тежка бойна техника и съответно наличния състав, коментира Ангел Найденов, цитиран от БНР.
Създават се съответните опорни пунктове, в които трябва да бъде разположена тази техника, очевидно в тези планове фигурира и България, добави той.

"Преди 11 години страната ни се присъедини към НАТО. Това е най-добрият избор за нашата сигурност и развитие на Въоръжените ни сили. Тогава актът мина с пълно единодушие между политическите сили у нас", коментира по-късно самият Ненчев в Брюксел, цитиран от пресцентъра на МО.

Според него не трябва да има повече спекулации с предложението на американската страна, защото това е част от общото усилие на страните-членки на НАТО за поддържане на по-висока бойна готовност и оперативна съвместимост.

"Това не е насочено към никоя страна, а американската техника ще бъде включена в различни учения и ще подпомага по-добрата квалификация на българските военнослужещи", увери той.

Правителството отложи за следващата седмица разглеждането на въпроса за закупуването на нов изтребител за нуждите на армията ни, за което вчера анонсира военният министър.