Той ще поиска от Министерски съвет мандат за водене на преговори за закупуване на нов изтребител за нуждите на Военновъздушните сили и за охрана на въздушното пространство на България, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.

След консултации с политическите сили в парламента и широка дискусия в Комисията по отбрана, поех ангажимент до края на месец юни да подготвя необходимите документи, за да може до края на тази година да имаме визия за новия боен самолет. В никакъв случай няма да допусна да приземим бойната авиация“, зявява Ненчев, цитиран в съобщението.  

Министърът уточнява, че страната ни има достатъчно ресурси да защитава въздушното си пространство до средата на 2016 година.

В момента обаче няма осигурен ресурс за закупуване на нови бойни самолети, за което ще са нужни около половин милиард лева.

До момента са обсъждани три варианта.

Първият е нови изтребители "Грипен" от шведската компания "Сааб".

Другият е - втора ръка F-16, производство на американската "Локхийд Мартин", които обаче са връстници на действащите български МиГ-29 и ще трябва да се плати за възстановяването и модернизацията им.

Третият вариант е доставка от Италия на употребявани изтребители "Юрофайтър".

Договорът за поддръжка на МиГ-29 изтича на 9 септември и не се водят преговори за рамково споразумение, което да гарантира, че изтребителите ще летят до покупката на западни самолети. Неотдавна Ненчев каза, че Русия предлага да ги ремонтира за 3 млн. лв. на двигател, Полша е готова да го направи за 2 млн., така че би приел тяхната оферта.