Това заяви премиерът Бойко Борисов на брифинг след срещата си с европейския комисар по регионална политика Корина Крецу, цитиран от "Фокус" и БТА.

"Лесно става, трудно се гаси, като пожарникар ви го казвам. Много лесно се говори и се предизвиква етнически конфликт винаги, предупреждавам за него", добави Борисов.

Той заяви, че ще се ограничи до тук с призива – "дано да са го разбрали тези, които си играят с огъня".

Еврокомисарят Корина Крецу от своя страна отбеляза, че е в България, за да засвидетелства солидарността на Европейската комисия. Тя съобщи, че ЕК е одобрила ОП „Регионално развитие” и ОП „Околна среда” 2014-2020 г.

"В одобрените програми има отделени средства за социална инфраструктура, включително за общности в маргинално положение", посочи Крецу.

По думите й важно е да се мисли за приобщаване на тези общности. Те представляват предизвикателство за целия ЕС и трябва да търсим решение.

"Тук сме, за да оказваме помощ и по този проблем", заяви тя.

ПФ и ДСБ за "Орландовци"

Случаят е ясен – от един битов инцидент се разпалва етнически конфликт. Това заяви председателят на ПГ на Патриотичния фронт Валери Симеонов пред журналисти в парламента, цитиран от "Фокус".

Той бе категоричен, че политическо вмешателство няма, още по-малко от ПФ.

"Нито аз, нито колегата ми Каракачанов сме стъпили в Гърмен, няма да отидем и в „Орландовци”, но това не означава, че проблемите ги няма”, каза Симеонов.

Лидерът на ДСБ Радан Кънев обаче твърди, че има данни, че случващото се в кв."Орландовци" в столицата, е организирано, предаде БТА. Той не уточни откъде е тази информация, нито дали става въпрос за политически сили, които искат да се възползват от протеста на жителите, но подчерта, че от 2003 г. насам винаги преди местен вот има изостряне на напрежението в проблемните зони.

"Човек трябва да е сляп, за да не види връзката", обобщи политикът.

Кънев добави, че както за "Орландовци", така и за Гърмен въпросът е към ДАНС и се надява агентите на службата да работят активно.

Снощи жители на столичния кв. "Орландовци" пък отново се събраха на протест пред читалището против ромската престъпност. Напрежението обаче ескалира и след сбиване с полицията са задържани 20 души. Част от тях са арестувани заради оказване на съпротива, а останалите поради липса на лични документи.

Тази сутрин ситуацията в "Орландовци“ е спокойна. Появиха се обаче неверни информации за напрежение в благоевградското село Гърмен и в софийското село Нови хан. От МВР отрекоха в двете селища да има проблеми.