Задържаните в понеделник вечерта при протеста в кв. "Орландовци" са 20 души, предаде Агенция "Фокус". От тях петима остават в ареста, а на други са издадени предупредителни протоколи и актове.

Вижте снимки >>>

Полицията проверяваше самоличността на гражданите, присъстващи на протеста.

Протестиращите и полицаите в кв. "Орландовци" се сбиха на входа на циганската махала. Група от около 50 души се опитваха да нахлуят в циганската махала. Полицията предотврати действията им.

Бус на жандармерията и жива верига спря протестиращите да достигнат махалата. Улица "Мара Бунева" беше блокирана от полицейски части.

Протестиращите, сред които имаше и маскирани, скандираха "Българи юнаци" и търсеха обходен маршрут, за да избегнат живата верига от полицейски служители. Много от гражданите носеха бирени бутилки.

Към 22:45 ч. протестиращите се разотиваха, обстановката беше спокойна. Засилено остава полицейското присъствие през цялата нощ.

Полицейски сили са съсредоточени на всички места в София, където има ромски махали.

Мнения за конфликта

По-бърза реакция бе необходима при случващото се в Орландовци, каза на брифинг във Велико Търново Цветан Цветанов, председател на парламентарната група на ГЕРБ и зам.-председател на партията.

По думите му, държавата и местните институции имат готовност за справяне със ситуации като тези в Гърмен и Орландовци.

Цигани-полицаи могат да се справят с циганската престъпност, заяви историкът проф. Божидар Димитров. Той даде пример с това как в САЩ властите са се справили с безредиците в кварталите Харлем и Бронкс. "Тези квартали са населени главно с черни и негърските банди ги бяха завладели. Полицията дори не смееше да припари там”, припомни проф. Димитров.

Проблемът с ромското население е от векове. То има различни етапи. В последните 25 години има определени процеси, които подлежат на по-подробен анализ, коментира политологът Огнян Минчев. "Проблемите с ромското население са очевидни за всички и трябва да се решават с комбинираните усилия на държавата и гражданското общество", добави той.

Напрежението в Орландовци целенасочено се използва за предизборни цели на отделни партии, каза Васил Василев, председател на фондация "Братя Василеви". Според него последните събития в квартала са породени от бездействието на властите.