България се връща на мястото си, след като беше изпаднала в изолация година и половина - мястото на уважавана държава в Европа. Това заяви в Париж премиерът Бойко Борисов след тържественото откриване пред български журналисти, предаде БТА.

Вижте снимки >>>

Имаме самочувствието да го кажем, за първи път Лувърът отваря врати за чуждестранна изложба. Това показва уважение към България, респект към това, което се прави от министрите, от правителството, към културата. Виждате как ни посрещат хората, помните Орешарски как го посрещаха, в смисъл - не го посрещаха, добави Борисов.

По неговите думи министърът на културата Вежди Рашидов, който е инициатор на изложбата, е вдигнал летвата много високо. Премиерът уточни, че неговият френски колега Манюел Валс, както и президентът на Франция Франсоа Оланд и бившият френски държавен глава Никола Саркози, са декларирали колко е важна и стабилна България, и колко добър партньор е нашата страна.

Сега трябва да дойдат повече инвеститори, те ще дойдат, за да станем средно европейска държава, каквато реално сме и можем да бъдем. Швейцария няма да станем, но средно европейска държава ще я направим България с всеобщи усилия, заяви Борисов.

По-рано той се срещна с бившия френски президент Никола Саркози, който обяви, че Борисов е най-оцеляващият български политик.

Настоящият президент Франсоа Оланд пък подчерта подкрепата на Франция за Шенген и за изграждане на газов хъб край Варна. Вижте още за срещата >>>

Министърът на културата Вежди Рашидов определи откриването на изложбата ни в Лувъра като досег с върха на световната култура.

Не само излагаме в зала "Ришельо", но с влизането си в тази сграда влизаме в историята на световната култура и вече сме признати за световно значими в културната сфера. Ние сме равни с равните, допълни той.

Борисов и Рашидов съобщиха, че изложбата вече е била поискана от Русия, Великобритания, Румъния, Хърватия и Мароко. Премиерът добави, че с френския президент се договаря експонати от Лувъра да бъдат изложени в София, в музея "Квадрат 500".

Рекламират изложбата в парижкото метро


От следващата седмица изложбата "Епопея на тракийските царе", която се открива тази вечер в Лувъра, ще бъде рекламирана в метрото на Париж. Това съобщиха пред журналисти представители на музея.

Предвижда се плакатите да бъдат поставени на 300 станции на метрото. Френските експерти отбелязаха, че досега реклама на събитието е нямало, тъй като се е изчаквало експонатите да бъдат първо изложени.

В Париж има много културни събития и предварителната разгласа може да доведе до забрава към момента на откриването, добавиха те. По техните думи така се прави с всяко голямо събитие. Френските организатори поясниха, че изложбата вече е била рекламирана в печата. Информация е била представена във френския вестник "Монд", в списание "Експрес", както и в "Ню Йорк таймс".

По техните думи интересът на френската и международната публика ще бъде много голям. Български експерти, участвали в подготовката на събитието, заявиха, че изложбата е камерна като мащаб, но много силна по съдържание. Много от експонатите напускат България за първи път.