Точно в 14.05 ч. най-възрастният депутат в парламента - 71-годишният актьор и бивш министър на културата проф. Стефан Данаилов, откри заседанието, докато отвън стотици протестираха срещу влизането в НС на депутатите Александър Методиев-Бат Сали от ДПС и Ана Баракова от ББЦ.

„Сериозно или на шега се оказа, че отново съм най-възрастният народен представител и това ми дава правото и отговорността да се обърна с надеждата този път да съм по-добър орисник за бъдещето на нашата работа. Ако в сърцата ни е останала дори капчица кръв, вярна на
Кубратовия завет, че съединението прави силата, трябва да обединим сили, защото нищо не е по-важно от добруването на нацията”,
заяви социалистът.

Вижте снимки >>>

По време на химна на Европа "Ода на радостта" от "Атака" седнаха на банките. По-рано те призоваха песента въобще да не се пуска.

Цецка Цачева от ГЕРБ бе избрана с 219 гласа "за", 12 "против", 1 "въздържал се" отново за председател на парламента, след като бе единственият кандидат. "Атака" и един депутат от "Патриотичния фронт" гласуваха против, а един от РБ бе "въздържал се".

Ангел Найденов обясни, че подкрепата на БСП се дължи не само на резултатите на ГЕРБ от изборите, които заслужават уважение, и опита на Цачева, а и като знак за ново политическо и парламентарно поведение, което "напуска територията на враждебността и на омразата".
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов предложил на лидера на БСП и бивш председател на парламента Михаил Миков да заеме тази позиция, но той е отказал.

"От опит знам, че да си пръв сред равни не е лека задача. Първият сред равни трябва да сближава позиции, колкото и да е трудно това", каза пред депутатите Цачева и добави, че половината от българите отказали да гласуват и с това дали на политиците няколко урока - за смирението, помирението, единението и отговорността.

43-тото НС ще има 8 зам.-председатели - Димитър Главчев от ГЕРБ, Янаки Стоилов от БСП, Алиосман Имамов от ДПС, Иван Иванов от РБ, Красимир Каракачов от ПФ, Явор Хайтов от ББЦ, Явор Нотев от „Атака” и Росица Янакиева от АБВ. Те бяха избрани единодушно с 235 гласа.

"Много е възможно България да бъде управлявана от коалиции години наредНека покажем, че и българската демокрация е узряла за принципни и работещи коалиции. Нека заменим балканския с европейския подход. Вече не вярваме на месии, вместо силните хора, нека изберем силните институции. Нека се разграничим от криворазбрания национализъм. Да гледаме напред в 21 век, а не назад към зависимостите на комунистическия режим", каза преди това в словото си президентът Росен Плевнелиев.

По думите му моделът "КТБ" трябва да бъде разграден, а не възпроизведен, както и че истината за банката не трябва да бъде замитана, търгувана, защото ще е стратегическа грешка на държавата и политиците, "която няма бъде простена от децата ни".

Плевнелиев добави, че за 25 г. в България е израснало ново поколение, което се превърнало в безжалостен коректив.

Президентът настоя актуализацията на бюджета за тази година да се приеме в спешен порядък, както и за реформи в страната, за да се повиши стандартът на живот. Той призова партиите да правят компромиси, политиците "да отпушат" добрата България, а лошото да поправят.

По-рано пред журналисти служебният премиер Георги Близнашки също каза, че актуализацията на бюджета трябва да е първа точка от работата на парламента.
Още днес или утре правителството ще внесе проектопромените в Закона за държавния бюджет за тази година.

Бойко Борисов предложи 3 варианта - да оглави кабинет до пролетта, до президентските избори или с цял мандат. Той е готов да не е премиер, обяви, че президентските избори не влизат в плановете му.

"Дванайсетте червени точки ще очертаят поведението ни в 43-тото Народно събрание. Те ще очертаят най-общо нашето поведение - да бъдем представители на автентичното ляво и алтернатива на очертаващото се дясно управление", каза пък Михаил Миков и обеща БСП да бъдат конструктивна опозиция.

Лидерът на ДПС Лютви Местан заяви, че ДПС е готово за дълбок разговор с езика на фактите за системните пороци на българската демокрация.

"Започваме със зловонието на КТБ. Истината за КТБ е отвъд мита за банката на ДПС и ние ще стигнем до нея. Ако откажете участие вече сте признали, че сянката на КТБ не тегне над ДПС", каза в речта си той.

Съпредседателят на ПГ на РБ Радан Кънев заяви, че от блока ще направят всеки компромис, няма да допуснат никога нарушаване на човешките права и европейски норми за толерантност към различните, както и зад хартата за човешките права да се опъва чадър на корупцията.

"Избирателите се произнесоха за трудно дясно правителство, срещу което да стои трудна лява опозиция",
обясни той.

Съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов обясни, че ще търсят съгласие и единодействие с всички партии в 43-тото НС за отстраняване от властта на етническите партии.
Сред приоритетите на партията той обяви и връщане на ракетите "земя-земя" в Южна България.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров заяви, че партията ще е коректив и ще приземява всички "политически хвърчила, които са реят в облаците на т.нар. „евроатлантически ценности”.

Председателят на ПГ на ББЦ Светлин Танчев обясни, че с много от присъстващите имат съществени идеологически, етически, а с някои и естетически различия, и те са трудно примирими, но ще направят всичко възможно да има по-дълго работещ парламент и правителство.

ПГ на ББЦ ще се нарича Български демократичен център.

Ивайло Калфин от АБВ каза, че националното съгласие трябва да е около няколко въпроса, които не са партийни – справедливост и ефективно правосъдие, промени в съдебната система, нов Изборен кодекс, демографска политика, балансирано регионално развитие.

"Националното съгласие не означава подкрепа на която и да е партийна програма", добави той.

Най-младият депутат в това НС е от "Атака" - родената през 1990 г. Калина Балабанова.

След приключване на първото парламентарно заседание депутатите си направиха обща снимка пред Народното събрание.

Следващото редовно заседание ще е на 29 октомври, сряда.

АНКЕТА: Ще се състави ли правителство в рамките на 43-тото НС?