В първото си изказване на трибуната на 43-то Народно събрание той предупреди, че очертаващият се управленски формат - ГЕРБ-Реформаторски блок-Патриотиечен фронт, е идеологически несъвместим.

"В търсене на мнозинство, рискуваме да загубим ценностната ориентация на България. Как ще съвместите евроатлантизма с искането да се преразгледа разполагането на НАТО-вски бази в България?", попита той.

По думите му националпопулизмът не е модерен патриотизъм, а антисистемно поведение. Той декларира, че ДПС е ключов гарант за евроатлантическата ориентация на страната и за тях ще е чест да са "явна и модерна опозиция" на очертаващото се управление с участие на националпопулистки формации.

"Няма да оставим без отговор нито един дискриминационен акт или какъвто и да е друг, насочен срещу правата на човека", закани се Местан.

Той подчерта, че ДПС може без власт, но не може да бъде отделено от демократичния политически процес, защото е една от неговите опори. По думите му дори да се постигне мнозинство, това не е основа за стабилно управление, защото липсва ценностната спойка.

"ДПС е готово за дълбок разговор с езика на фактите за системните пороци на демокрацията. Започваме със зловонието на КТБ. Истината за КТБ е отвъд мита за банката на ДПС. Ако откажете участие, вече сте признали, че сянката на КТБ не тегне над ДПС. Ще продължим и с темата с купуване на гласове. Имаме проблем с антиДПС внушенията, нямаме проблем с истината”, заяви още Местан.

По-рано, след заседание на ПГ на ДПС, той коментира предложението на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов лидерите на партии, подкрепящи кабинета, да участват в него.

Зависи в какъв формат. Ако той говори за трипартийна коалиция между ГЕРБ, РБ и ПФ, в която трипартийна коалиция лидерите на тези партии да участват като министри, това е ярък пример за неприемлива за ДПС антиевропейска коалиция. Защото трябва да бъдем много внимателни, когато се позоваваме на европейските коалиции".

Местан припомни, че в ЕП е образувана коалиция между системните партии срещу антисистемните партии.

В същото време депутатът от ДПС Делян Пеевски обеща да идва редовно на работа в 43-ото Народно събрание. Пред журналисти той каза, че още в първите дни ще внесе заедно с Йордан Цонев закон, "който ще реши всички проблеми на КТБ".

"Не аз решавам случая КТБ, искам да бъде напълно ясно, че нямам нищо общо със случая", подчерта Пеевски.

По-рано пред парламента се събраха стотици протестиращи, които се обявиха срещу влизането на Александър Методиев-Бат Сали от ДПС в парламента.

Междувременно НДК се проведе среща между ръководството и актива на ГЕРБ, за да се обсъди съставянето на правителство след втория кръг преговори между партиите.

Нашите привърженици, хората от местната власт казаха единодушно, че искат да има правителство, заяви по-късно на влизане в НС зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

В коментара си за искането на Лютви Местан да няма коалиция с ПФ и РБ Цветанов коментира:

"Нека си припомним какво направи правителството на Орешарски, което се управляваше от лидери, но в управлението нямаше лидери. Консултациите ще продължат да бъдат интензивни. Всеки има право да си прави каквито и да е тълкования, каза той и препоръча да бъдат оставени лидерите да решат".

По-късно Бойко Борисов обяви три варианта за това как и колко да управлява новото правителство.

Вижте снимки от срещата на ГЕРБ  >>>

АНКЕТА: С кого да се коалира ГЕРБ?