След повече от шест часа разговори, преговорните екипи на ГЕРБ и Реформаторския блок не се споразумяха за сформиране на правителство.

В профила си във Фейсбук лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов изразява крайна неудовлетвореност от подготовката на Реформаторския блок за днешните консултации.

По думите му по много от темите РБ "въобще не са били подготвени, защото тук не става въпрос за теоретично писане на програма, а за това, че след няколко дни трябва да има работещо правителство, което да е ясно, поименно, разписано със споделена отговорност, с личности, които да го правят".

Още с нарушаването на формулата за преговорен екип, увеличавайки броя на хората от Реформаторския блок, те показаха, че са нестабилен организационен партньор, коментира Борисов.
Според някои съобщения Корман Исмаилов е бил "в повече". 

Изпращането на Трайков (Трайчо Трайков), който беше сменен от мен заради несправяне с работата и проблеми в енергетиката, си е видна провокация и опит да се торпилират преговорите от самото начало, написа Бойко Борисов.

Работа на РБ, както и на ГЕРБ, е кого да изпрати на преговорите, отговори по БНР Радан Кънев, председател на ДСБ.

Но по-важното е, че те не могат да гарантират най-важното за едно правителство - стабилността му, казва и пред "24 часа" Бойко Борисов.

От ГЕРБ след преговорите изразиха съмнение в надеждността на РБ като партньор.

Другата тема, по която двете страни не се разбраха, е настояването на РБ за отговор на въпроса "Кой".

Не виждам никакъв смисъл във въпроса им КОЙ.

"
Вече 10 дни след изборите ние се занимаваме с въпроса ‪#‎КОЙ‬. Вчера ясно и категорично заявихме, че заради #КОЙ ДПС не е приемлива партия за подкрепа на ГЕРБ. Нещо повече, #КОЙ беше назначен от Орешарски, Станишев и Местан, с подкрепата на Волен Сидеров. И ние една година яростно се противопоставяхме на този модел и благодарение на това правителството падна. Всеки средно грамотен човек вижда това", коментира в профила си Борисов.

Вече няколко месеца ни проглушиха ушите кой не трябва да е премиер, сега разбираме, че не сме ги разбрали. Или може би това е поредният им трик, не пропуска да припомни пред "24 часа" Борисов.

Божидар Лукарски, председател на СДС, каза след изборите, че говоренето анти-Борисов било само предизборен трик.

"Капката оптимизъм, която все още имам, е, че г-н Москов (Петър Москов) многократно повтори, че са готови на всичко, за да гарантират, че са единен политически субект и да продължат преговорите. Аз съм диалогичен човек и въпреки тенденциозните обиди от реформаторите и сателитните им медии, съм готов да продължа и да изпратя преговорен екип отново, ако те съумеят да се организират, започнат да говорят за реално управление и спрат следизборната си пропаганда. Изборите свършиха, хората очакват управление, очакват да видят кои са хората, които ще водят държавата напред, а не голи теории", заключава в поста си Бойко Борисов.

След преговорите Москов бе категоричен, че за РБ няма да е проблем в най-скоро време да отговори на притесненията на ГЕРБ за "сложната юридическа конструкция на този съюз" (по думите на Цецка Цачева).

По-късно Борисов коментира пред "Преса", че РБ поставят условия, които биха предизвикали етническо напрежение в страната, а той не би допуснал.

"Искат от мен да стана Ратко Младич! (началник на сръбската армия във войната с Босна, по-късно обвинен за военни престъпления - б.р.) Това е крайно несериозно, да не кажа опасно. Няма да го направя! Всички видяхме какво се случи в Сърбия", категоричен бе лидерът на ГЕРБ.

Той не поясни какво има предвид, но след провалените преговори лидерът на НПСД Корман Исмаилов заяви, че за тях е важно дали следващото мнозинство ще зависи от представители на националпопулизъм. Той настоя ГЕРБ да даде гаранции, че няма да се стигне до етнорелигиозно напрежение и омраза.

В платформата на РБ обаче се изключва управление само на "Атака", а не и на националистичната коалиция Патриотичен фронт (НФСБ-ВМРО). По тази причина Исмаилов намекнал, че НПСД може да напусне Блока, заяви Румяна Бъчварова пред bTV.

По думите му не изяснено и отношението на реформаторите към бъдещия премиер - до вчера говорели едно, днес се отмятали от думите си.

"Може ли да се вярва на такива хора? Другият вариант е да предложа в парламента правителство на ГЕРБ, пък който го подкрепи, подкрепи", добави бившият премиер.

Той уточни, че в понеделник ще свиква съвещание на целия актив на ГЕРБ - Изпълнителната комисия, депутатите, евродепутатите, кметовете, председателите на общинските съвети и областните лидери, ще ги информира за преговорите и ще ги попита как да продължим нататък. Тогава щял да вземе окончателно решение.

Анкета: Ще има ли правителство в рамките на 43-то НС?

Анкета: С кого да се коалира ГЕРБ?

КРЪСТОСАН ОГЪН заради #КОЙ: Радан Кънев срещу Бойко Борисов