През декември 2012 година групата бе осъдена за първи път от Шуменския окръжен съд. Тогава Стоянов, Вълев и Костов получиха доживотен затвор без право на замяна, но сега на втора инстанция присъдите бяха смекчени.

Варненските магистрати постановиха наказанията да бъдат излежани при специален режим в затвор от закрит тип, предаде БТА.

Присъдата на други двама от подсъдимите бяха намалени - на Янко Попов-Туцо от 17 на 15 години "лишаване от свобода", а на Райчо Стойнев-Хижаря - от 15 на 7 години.

Апелативният съд не промени присъдата на Петър Атмаджов, която е 4 години затвор.

Вижте снимки от делото>>

Сумиста и останалите са обвинени за организиране и ръководене на престъпна група, извършила убийствата на шуменския бизнесмен Румен Рачев, великотърновския адвокат Петър Лупов и столичния бизнесмен Борислав Георгиев, приближен на Христо Ковачки.

Сумиста и съучастниците му не се признават за виновни и твърдят, че обвиненията са били скалъпени по времето, когато Цветан Цветанов беше вътрешен министър.

При извеждането му от съдебната зала днес Петър Стоянов лаконично каза, че не счита, че има доживотна присъда, тъй като все още не се е произнесъл Върховният съд.

Вълев пък коментира, че не е очаквал отново да получи доживотна присъда. Бившият великотърновски бизнесмен допълни, че все още вярва в правосъдието.

Адвокати на подсъдимите коментираха, че ще обжалват решението на съда, след като се запознаят с мотивите му.

Присъдите на Варненския апелативен съд подлежат на контрол пред Върховния касационен съд в 15-дневен срок.