"Българското общество не приема друга форма на забрана на използването на шистовия газ освен мораториум, щом това е позицията на гражданското общество, аз се подчинявам, гражданите са ме направили министър", каза министърът на околната среда и водите Искра Михайлова, цитирана от БТА. 

Екоминистърът се наложи да изясни позицията си, след като преди дни заяви, че "имаме развито екологично законодателство и стриктното спазване на нормите може да позволи да се правят предварителни проверки къде може да се проучва за добив на шистов газ".

През януари 2012 г. парламентът прие мораториум върху проучването и добива на шистов газ след масови протести в цялата страна.

"Заявявам, че в никакъв момент Министерският съвет не е имал намерение да предлага отмяна на мораториума. Това което аз споделих, бяха част от мислите, които съм споделяла по време на работата на временната комисия в 41-то Народното събрание", каза още екоминистърът.

Премиерът Пламен Орешарски каза след първото заседание на правителството, че в програмните приоритети не е записано отпадане на мораториума на шистовия газ.

Разбира се, животът е динамичен, и когато е необходимо, ще включваме нови приоритети и ще изменяме други”, допълни той.

Зам.-председателят на ПГ на левицата Янаки Стоилов заяви вчера, че БСП е против проучванията и добива на шистов газ, ако това застрашава околната среда.

Нови протести

Протестът на българи и румънци на ГКПП "Дуранкулак" премина под надслов: "Два народа, една вода - два народа, една борба."

Една от протестиращите обясни, че конкретният повод за съвместната демонстрация е разрешението, което румънското правителство е издало на международна компания да проучва и добива шистов газ на километри от границата с България.

По думите на Пепа Рашева - еколог от Добрич, при сондирането по метода на хидравличното разбиване съществува реална опасност от отравяне на водата край границата.

"Ние се опасяваме, че езерото, което е под Добруджа, може да се замърси, независимо в коя от двете държави се извършва сондирането. Не желаем водата да бъде отровена, тя е основен ресурс за оцеляването на планетата и трябва да се пази", коментира тя.

Протести имаше във Варна и в София. Митингът в морския град бе пред Паметника на загиналите в Сръбско-българската война до общината. В столицата природозащитниците се събраха на площад "Независимост".