В проекта, получен от Франс прес, се казва: "Европейският съвет даде на Сърбия статут на кандидатка за членство". Текстът е съставен тази вечер, след като лидерите на 27-те са постигнали единодушие по въпроса, посочва АФП, предаде БТА.

Румънският президент Траян Бъсеску по-рано днес реши да не се противопоставя на даването на такъв статут на Белград, с което бе отстранена последната пречка пред този важен етап от процеса на присъединяване на Сърбия. Румъния бе изразила тревоги във връзка със зачитането на правата на румънското малцинство в Сърбия и получи гаранции по въпроса, посочва АФП.

След като е обявена за кандидатка за членство, Сърбия, която преди повече от две години изрази желание да се присъедини към Европейския съюз, трябва да започне преговори за членство. В най-добрия случай Белград може да се надява на приемане в края на десетилетието.

Всички страни от ЕС сега смятат, че Сърбия е изпълнила критериите за получаване на статут на кандидатка, включително затопляне на отношенията с Косово, която ще бъде представлявана на регионалните форуми на Балканите, добавя АФП.
Миналата седмица Белград и Прищина постигнаха споразумение за регионално сътрудничество в рамките на диалога за затопляне на трудните им отношения, от което зависеше дали Сърбия ще получи статут на кандидат за членство в ЕС.