Преговарящите се договориха по-конкретно Косово да участва в конференциите на Балканите, без това да става причина за отсъствие на Сърбия, която не признава независимостта на тази своя бивша провинция, предаде АФП, цитирана от БТА.

Друг напредък в диалога е постигнатото единодушие за изпълнение на споразуменията, сключени през 2011 г. за свободно движение и съвместно управление на граничните пунктове - проблем, който създаде голямо напрежение през последните месеци.

Първият дипломат на ЕС Катрин Аштън изрази задоволство от споразумението между Белград и Прищина. "Приветстваме постигнатата днес договореност за регионално сътрудничество и съвместно управление на ГКПП. Това е важно не само за Сърбия и Косово, но и за стабилността в района, а от там - и в Европейския съюз, подчерта тя.

Сръбският президент Борис Тадич пък коментира: "В най-голям национален интерес е да премахнем всички препятствия пред предоставянето на статута на кандидат-член в ЕС. Подчертавайки, че въз основа на споразумението Косово "няма да бъде представено като независима държава" на международните форуми, Тадич изтъква, че участието на Прищина ще позволи на Сърбия да "има по-голямо влияние върху икономическите и политическите процеси в Косово".

"Постиженията на Сърбия в осъществяването на реформи и изпълнението на международните й задължения са ясно доказателство, че страната заслужава да продължи напред в процеса на европейска интеграция и да получи статут на кандидат за членство в ЕС", това заявиха пък в писмо на външните министри на България, Чехия, Унгария и Словакия до Катрин Аштън и Щефан Фюле, еврокомисар по разширяването и политиката на съседство, съобщиха от МВнР.
"Тази стъпка отваря пътя пред Косово за сключване на Споразумение за стабилизиране и асоцииране и, едновременно с това, допринася за сигурността в региона на Западните Балкани", заяви българският външен министър Николай Младенов.

Европейските ръководители трябва да се произнесат за сръбската кандидатура на следващата среща на Европейския съвет на 1 и 2 март. Косово обяви едностранно независимост от Сърбия през 2008 г., която властите в Белград категорично отказват да признаят.