Над 50,1 килограма кокаин са намерени в тайници, издълбани в обработени дъски, съобщи днес окръжният прокурор на Варна Красимир Конов. Стоката е била в контейнер, свален от кораб на пристанище "Варна Запад". Дрогата е пътувала от Суринам през България за Нидерландия.

Контейнерът е селектиран за проверка по метода за анализ на риска от служители на митницата на 11 ноември, разказа Конов. След откриването на тайниците в дъските и констатирания кокаин е започнато досъдебно производство, като в разследването вземат участие и служители на ДАНС.

В дъските са намерени 234 пакета, а чистота на активно действащия компонент на скрития наркотик достига 70,8 процента. Направената оценка за нуждите на съдебното производство е, че стойността на дрогата е над 12,7 милиона лева, обясни Конов. По думите му, ако кокаинът бъде примесен и пуснат на пазара, количеството му ще се увеличи поне пет пъти.

Снимка: БНТ

В хода на разследването крайните получатели на стоката са установени в партньорство с Евроджъст и Европол. Съдействие оказват и властите в Нидерландия, като на 16 декември са задържани трима поданици на Кралството, които се смята, че са съпричастни с извършеното престъпление. Конфискувани са 76 хиляди евро, наркотици и компютри. Тъй като делото е образувано у нас, е изпратена Европейска заповед за арест на един от арестуваните в Нидерландия, допълни Конов.

Снимка: БНТ

Корабът е носел най-различни товари по предварително определени рейсове т.е. няма нищо общо със случая, каза началникът на отдел "Борба с наркотрафика" при Териториалната дирекция "Северна морска" към Агенция Митници Светослав Калинов.

Той уточни, че контейнерът с дъските е трябвало да бъде разтоварен на пристанище "Варна-Запад", след което да бъде качен на камион и да замине за Нидерландия. Товарът е бил с транзитен режим, допълни Калинов.

Окръжен прокурор Красимир Конов

Снимка: AP/БТА

В логистиката му има намесена и българска фирма, която е посочена като получател на стоката и чийто управител е нидерландец. По думите на прокурор Конов в хода на разследването са установени двама българи, които имат отношение към стоката, но данните за момента показват, че те не са били наясно какво има скрито в дъските.