Двайсет и осем заподозрени, включително живеещият в САЩ проповедник Фетхуллах Гюлен, са обвиняеми в съдебен процес в Анкара за убийството през 2016 г. на руския посланик в Турция, предаде Анадолската агенция.

Четиринайсет от заподозрените, деветима от които са поставени под арест, присъстваха в съдебната зала днес на откриването на процеса. Други четирима, които също са под стража, са свързани със залата чрез телеконферентна връзка.

Останалите заподозрени, в т.ч. Гюлен, са съдени задочно.

През ноември анкарската прокуратура повдигна обвинения по случая за убийството на руския посланик Андрей Карлов. В обвинителния акт от 609 страници, заподозрените са обвинени в членство в терористична организация, предумишлено убийство и други обвинения.

Прокуратурата твърди, че Гюлен и неговата мрежа, които са обвинявани от Анкара за опита за преврат през 2016 г., са се опитали да навредят чрез убийството на посланика на отношенията между Анкара и Москва.

Посланик Карлов бе застрелян на 19 декември 2016 г. по време на откриването на фотоизложба в Анкара. Нападателят Мевлют Мерт Алтънташ, 22-годишен полицейски служител, бе убит от турските сили за сигурност.