Въоръженото нападение е извършено в гръб, когато 62-годишният посланик отишъл до подиума, за да направи изказване. След изстрела той паднал. Тежко ранен, Карлов е транспортиран в болница, където починал от раните си, съобщиха световните агенции, цитирани от БТА.

Вижте снимки >>>

Руски отговорни представители са посочили пред в."Хюриет", че нападението е извършено от радикални ислямистки терористи.

22-годишният нападател срещу руския посланик в Анкара бе "неутрализиран" от силите за сигурност, предаде Франс прес.

Според очевидци престрелката е продължила около 25 минути и са се чули 15-20 изстрела.

Нападателят е говорил и на турски, и на арабски. Свидетели казват, че думите му били "Аз няма да изляза жив оттук, не ме доближавайте!", "Ние умираме в Алепо, вие умирате тук!", "Не забрявайте Сирия!" .

Той е бил уволен от турската полиция в рамките на разследването на опита за преврат в Турция на 15 юли като участник в терористична организация, съобщава ТАСС, като се позовава на телевизия Хабертюрк.

Путин очаква доклад от външния министър и специалните служби

Кремъл проверява информациите за стрелбата срещу руския посланик в Турция, съобщи говорителят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

"Президентът е информиран, проверяваме информацията", каза Песков.

Президентът Путин планира да изслуша доклад на руския външен министър и на ръководителите на специалните служби за случилото се, добави говорителят.

Анкара изрази пред Москва дълбоките си съболезнования

Турция изразява дълбоките си съболезнования на Русия във връзка с гибелта на руския посланик в Анкара Андрей Карлов в резултат на нападение, заявиха  пред ТАСС в турското посолство в Москва.

"Нечовешка трагедия се разигра днес с нашия високоуважаван колега Андрей Карлов. Няма здравомислещ човек, който да не прокълне случилото се злодеяние", подчертали в посолството.

"Трагедията се случи в период на тясно сътрудничество между нашите страни. Скърбим с цялото си сърце. Поднасяме дълбоки съболезнования на руския народ. Това е наша обща болка и загуба", добавили в турското посолство в Москва.