Апелативният съд във Велико Търново отказа да пусне от килията 76-годишния шофьор на камион Петко Славов, който на 12 ноември прегази и уби на място 5-годишно момиченце в русенския кв. "Долапите". Магистратите решиха, че мъжът трябва да остане за постоянно в ареста. 

Трагедията стана на ул. "Бяла Черква" в русенския квартал, където малката Марая бе блъсната от камиона "ГАЗ-53", докато водачът правел завой. Мъжът първо избяга от местопрестъплението, но по описание на камиона от очевидци по-късно беше задържан. В обвинението срещу Петко Славов са включени три нарушения на правилата за движение по пътищата, довели до смъртния резултат, както и бягство от местопроизшествието. По-късно от прокуратурата съобщиха, че мъжът вече е бил осъждан за причинена смърт на пътя. Имал е присъда и за причиняване на средна телесна повреда на дете, което блъснал.

Преди седмица Окръжният съд в Русе остави Петко Славов за постоянно в ареста. Тогава пред журналистите в съдебната зала възрастният мъж заяви, че чувства "някаква вина" за смъртта на момиченцето, но "баба й да я е държала, където трябва". 

"Аз съжалявам за едно, че бабата не си е била на място. В Семейния кодекс - "детето е неразделна част от майката, бащата и от близките". Тя защо не го хвана за ръцете да го държи, да си мине камионът и да си замине?, допълни обвиняемият.  

Той може да лежи от 3 до 15 години в затвора, ако бъде признат за виновен. 

Делото в Апелативния съд във Велико Търново бе образувано по жалба на защитника на Славов, според когото не са налице предпоставките за взимане на най-тежката мярка за неотклонение и се иска определяне на по-леката мярка за неотклонение „домашен арест“.

Прокурорът по делото обаче заяви, че решението на първоинстанционния съд е правилно и законосъобразно и следва да се потвърди.

Втората инстанция реши, че са налице данни, от които да се направи извод, че са налице необходимите предпоставки по НПК за взимане на мярка „задържане под стража“ по отношение на обвиняемия и че към настоящия момент тази мярка се явява в най-голяма степен правилна и законосъобразна.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.