Съдийската колегия, изпълняваща функциите на Висш съдебен съвет, прие решение да създаде временна комисия, която да проучи получените данни за връзка на магистрати със случая на Мартин Божанов- Нотариуса.

Предметът, задачите и съставът на комисията ще бъдат определени в следващото заседание на колегията.

В хода на днешното заседание бяха изслушани и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, съоснователят на "Антикорупционен фонд" и журналист Николай Стайков във връзка с публично изнесена информация, свързана с наличието на частен клуб на Мартин Божанов, посещаван от магистрати, както и за оказване на натиск върху съдии. Също така бе изслушана и съдия Владислава Цариградска за отправените срещу нея заплахи и клеветническа кампания.

Министърът на правосъдието Атанас Славов също присъства на заседанието. Пред журналисти, във връзка със създадената комисия, той каза, че всякакви форми на външен контрол, отчетност и стимулиране на институциите да си вършат работа е добре дошъл. Той добави, че без гласност и без подкрепа от страна и на професионалната общност, и на медиите, няма да се стигне до дъното на казуса около Мартин Божанов и други подобни.

Крайно време е монополът на прокуратурата в досъдебното производство - така наречената следствена тайна да бъде вкарана в разумни граници, които наистина да служат на правосъдието и на правото на обществото да знае, каза министър Славов в отговор на въпрос за начина, по който е отговарял пред колегията главния прокурор Борислав Сарафов по време на заседанието. По думите на Атанас Славов, когато има данни за престъпна мрежа, стигала до високите нива в прокуратурата и съдебната власт "просто да се позоваваме на гаранции за следствена тайна няма да ни доведе до резултат".

50-годишният Мартин Божанов-Нотариуса беше застрелян в София на 31 януари. Дни по-късно от прокуратурата и МВР влязоха в частен клуб "SS" в столичния квартал "Гео Милев", свързван с него. По време на обиските са били иззети различни материални носители и компютри. Прокуратурата проверява дали в клуба са членували магистрати, както - дали и защо са ходили там. В момента се води досъдебно производство за организирана престъпна група, част от която е Божанов, създадена с цел оказване на натиск на магистрати, за имотни измами и пране на пари.

Също така стана известно, че Мартин Божанов е сменил цифри от ЕГН-то си, както и фамилното си име, като полицията проверява причините и начина, по който това се е случило.