Във връзка с доклада на Министерството на финансите на САЩ Върховната касационна прокуратура се самосезира и образува шест преписки спрямо всяко едно от санкционираните лица, каза на брифинг говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Министерството на финансите на САЩ наложи санкции заради корупция, подкупи и финансови престъпления и незаконно придобиване на активи, на бизнесмена Васил Божков, бившия депутат Делян Пеевски, зам.-председателя на Бюрото за контрол на СРС-та Илко Желязков, бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев, бившия шеф на агенцията за българите в чужбина Петър Харалампиев и секретаря на агенцията Красимир Томов. Санкции са наложени и на свързани с тях фирми и лица.

"Прокуратурата изрази позиция, с която напълно подкрепи партньорите от САЩ за това, че върховенството на правото и спазването на закона са в основите на всяка демократична държава", каза още Милева.

Говорителят на главния прокурор уточни, че по отношение на Васил Божков, освен 18 обвинения за различни престъпления, са налице и няколко разследвания в Специализирана прокуратура с различен предмет на дейност.

"Ще бъде преценено дали предметът на проверката съвпада с предмета на разследванията и ако това е така, същата ще бъде изпратена по компетентност на Специализираната прокуратура", обясни Милева.

По отношение на Александър Манолев, Петър Харалампиев и Красимир Томов Окръжната прокуратура в Благоевград и Спецпрокуратурата са внесли обвинителни актове в съда и делата в момента се намират в съдебна фаза.

По отношение на Делян Пеевски през годините от страна на прокуратурата са били извършвани редица проверки. Предстои те да бъдат анализирани.

Всички престъпления, за които е ангажирана наказателната им отговорност, са корупционни и попадат в единния каталог на корупционните престъпления, въведен със заповед на главния прокурор от 2014 г. в изпълнение на препоръките на ЕК", поясни още говорителят на Иван Гешев.

Тя уточни, че голяма част от посочените обстоятелства в обсъждания доклад на Министерството на финансите на САЩ вероятно стъпват на работата на българската прокуратура и събраните от нея доказателства, част от които вече са представени в съда.

"Както по отношение на лицата Божков, Харалампиев, Томов, Манолев, Пеевски, така и по отношение на лицето Желязков, ще бъде извършена пълна проверка и анализ на посочените в доклада на САЩ", каза Сийка Милева.

В случай че бъдат констатирани данни за извършени престъпления, ще бъдат предприети всички необходими действия, които са от компетентността на прокуратурата. В тази връзка тя ще поиска от партньорските ни правоприлагащи органи конкретизиране и разширяване на посочената от тях информация.