Множество предмети с белезите на движими културни ценности, записки и други веществени доказателства са открити и иззети при следствени действия в служебния кабинет на задържания началник на сектор в Главна дирекция "Национална полиция" (ГДНП) по разследването на Специализирата прокуратура, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение, като използваха само инициалите му.

Александър Папалезов беше задържан вчера след обиски на работното място и дома му, а днес му беше повдигнато обвинение за участие в организираната престъпна група, създадена с користна цел за трафик на антики, пране на пари и престъпления срещу правосъдието. Според разследващите от няколко месеца той е бил наблюдаван заради връзки с бизнесмена колекционер Васил Божков, чиято екстрадиция от Дубай все още се очаква. Само преди дни обаче Папалезов е бил назначен от служебния вътрешен министър Бойко Рашков за член на екипа, който проверява информацията за злоупотреби със Специални разузнавателни средства.

Част от откритите монети са били професионално увити и пакетирани с прикрепени към тях разпечатки, отразяващи търгове на един от най-големите аукциони в Германия. Само за една от монетите, например, е посочена цена 3400 евро, уточниха от прокуратурата.

Снимка: Пресцентър на прокуратурата

В хода на следствените действия са намерени и иззети още мобилни телефони, над 10 флашки, СД-та, тефтери и записки с описание на лица и местности, свързани с разследване по досъдебното производство за организирана престъпна група за държане и трафик на движими културни ценности и за изпиране на пари.

В кабинета на Папалезов  са открити и множество визитки на ръководителя на фондация "Тракия" (която се грижеше за колекцията от антики на Божков - б.р.) и на нейни членове, както и на обвиняем по друго досъдебно производство на Специализирана прокуратура, касаещо длъжностни престъпления в Държавна комисия по хазарта.

Иззетите монети и други вещи с белези на движими културни ценности не са били описани като веществени доказателства по преписки или досъдебни производства на ГДНП или на други звена на МВР.

Предстои прокуратурата да назначи експертиза за произхода им. Според първоначалните данни монетите вероятно са от времето Древен Рим и Древна Елада.

Екипът от наблюдаващи прокурори е сезирал за случая дирекция "Инспекторат" при МВР, която е на пряко подчинение на министъра на вътрешните работи, се подчертава още в съобщението.

В кабинета на Папалезов е имало 1000 визитки и само 3 от тях са били на хора, свързани с фондация "Тракия", заяви обаче адвокатът му Минчо Спасов, известен с участието си в протестите срещу ГЕРБ от миналата година.

"Папалезов работи с частни музеи и колекционери. Цяла България видя Васил Божков в кабинета на бившия премиер. В този на Папалезов обаче не са открили кюлчета и пачки. В в разрешението за претърсване от Специализирания наказателен съд от вторник пише "логистика". Доста са били затруднени", коментира той пред "24 часа".

Според него целта на акцията на прокуратурата е да респектира полицаите, които проверяват имало ли е незаконно подслушване.

Междувременно Васил Божков реагира в профила си във Фейсбук:

"Преследват полицай, завеждащ отдела за борба с трафика на културно наследство. Не знам какво е разкрил, но трафикантите, опитващи се да продадат най-ценното от колекцията ми, за пореден път използват прокуратурата като бухалка. Искат да си заметат следите. Няма да стане.

Престъпленията срещу световното културно-историческо наследство са престъпления срещу човечеството".

По-рано днес служебният кабинет директно обвини прокуратурата, че се намесва в изпълнителната власт, нахлува в МВР и опитва да сплашва ключови служители на службите за сигурност, като предупреди, че това може да се превърне в открита война между институциите.

Протестиращи пък се събраха пред Съдебната палата, а част от тях дори успяха да влязат вътре и да стигнат до кабинета на главния прокурор Иван Гешев, заявявайки, че ще продължат да изразяват недоволството си и тази вечер. Той не излезе да разговаря с тях. 

Междувременно обаче отправи покана за среща към служебния вътрешен министър Бойко Рашков, който открито го атакува.

"Г-н Борисов има абсолютен имунитет, защото той притежава главния прокурор. Защо, както нахлу г-н Гешев с 30-40 души в президентството миналата година, не нахлу по същия начин в резиденцията на Борисов в "Бояна". Там, където на снимките се виждат банкноти в евро и златни кюлчета, които трябваше да се изясни какво правят там и как са придобити", заяви силовият вицепремиер преди няколко дни.

А по повод ареста на Папалезов Рашков каза, че "прокуратурата съвсем открито се намесва в работата на МВР", защото "не желае ние да извършим такава проверка" - за евентуалното подслушване на политици преди изборите на 4 април.

Говорителката на главния прокурор Сийка Милева му отговори задочно с думите, че няма да коментира "неистински твърдения, изказани от политическо лице в предизборна обстановка".

"Прокуратурата няма да позволи да бъде въвлечена в политически битки. Не можем да спрем своята работа и разследвания по образувани досъдебни производства заради това, че се намираме в предизборна кампания", категорична бе тя.