Тричленен състав на Апелативен съд - София остави без уважение жалбата на обвиняемия Боян Табаков за изменение на мярката за неотклонение "задържане под стража", съобщиха от съда.

Табаков е обвинен за помагачество за умишленото убийство на бившия полицай Любомир Иванов, извършено на 25 март 2022 г. в кв. "Лозенец" в София.

Магистратите посочиха, че към момента не е разколебано обоснованото предположение, че Табаков е извършил престъплението, в което е обвинен - има голям обем гласни и писмени доказателства в подкрепа на това.

Поради тежестта и начина на извършване на престъплението с предварителна подготовка, съдът потвърждава изводите на първоинстанционния съд, че са налични опасностите от укриване на Табаков, както и от извършване на друго престъпление в случай на изменение на мярката за неотклонение на този етап.

Определението на САС е окончателно и не подлежи на обжалване и протестиране.

Бившия полицай Любомир Иванов бе застрелян пред дома си на 25 март в столичния кв. "Лозенец". Табаков е сочен за организатор на покушението.

След престъплението, началникът на отдел "Разследване" към СДВР Стойно Цветков каза, че се работи по версия за поръчково убийство. Като основен мотив, който разследващите проверяват, е неуредени финансови взаимоотношения във връзка с престъпна дейност.

По случая бяха задържани двама души, а трети беше обявен за общодържавно издирване. На Кристиян Илиев бе повдигнато обвинение в предумишлено убийство. Той е считан за физическия извършител на престъплението. А Борислав Грозев, който бе арестуван в кв. "Горна баня" като помагач, бе освободен поради липса на достатъчно доказателства. И двамата са криминално проявени за хулиганство, дрога и други. Пистолетът, с който е било извършено убийството на Любомир Иванов, не е намерен до момента.