Двама мъже са задържани в София при мащабна специализирана полицейска операция с участието на служители на Главна дирекция "Национална полиция", СДВР и Специализирания отряд за борба с тероризма, съобщиха от МВР.

Акцията е под координацията на главния секретар на МВР главен комисар Петър Тодоров. Арестите са извършени в столичния кв. "Горна баня".

Единият задържан е предполагаемият физически извършител на убийство в столицата. Извършват се претърсвания и изземвания на общо 7 адреса в София. Процесуално-следствените и оперативно-издирвателните действия продължават.

Двамата арестувани са убиецът на бившия шеф на Криминална полиция в столичното Второ РПУ Любомир Иванов и негов помагач. Експолицаят бе застрелян с три куршума в корема и в главата на 25 март в района на мол "Парадайс център" в столичния кв. "Лозенец".

"И двамата са криминално проявени с множество регистрации за хулиганство и наркотици. Задържани са по време на движение. Искам да използвам случая да благодаря на колегите за огромния труд, който хвърлиха и за добрия синхрон между структурите. Претърсваните адреси са такива, на които предполагаме, че може да намерим доказателства, които да приобщим към делото", лаконично коментира пред журналисти главният секретар на МВР Петър Тодоров.

По думите му, задържаните ще останат в ареста за 24 часа по Закона на МВР, след което се очаква прокуратурата да им повдигне обвинения и да наложи 72-часова мярка.

След убийството стана ясно, че 51-годишният Любомир Иванов е поддържал контакти с криминално проявени до смъртта си. Същото е правил и като служител в МВР. През 2008 г. той беше арестуван след скандал във вътрешното ведомство. Тогава в медиите изтече справка от специални разузнавателни средства с данни, че действащи служители на МВР предупреждават бандити за подготвени акции срещу тях. Това бяха Любомир Иванов, началник на криминалния отдел във Второ РПУ, заместник-директорът на ГДБОП Иван Иванов и Георги Радков - началник на "Икономическа полиция".

След ареста на Любомир Иванов, той беше отстранен от МВР. Съдиха го и го оправдаха за теч на класифицирана информация. След това е възстановен на работа от съда. Назначили го в 9-о РПУ през 2014 г., но той не ходил на работа и го уволнили дисциплинарно.

От 2018 г. бе разследван за участие в групата на Бирмите, които имаха ресторант близо до кооперацията, където живее Иванов.