Владимир Илиев от село Куцина вече е в дома си. Свободен е след близо 8 години затвор и две години домашен арест, предава Glas.bg. Той е осъден за убийството на приятеля си Йордан Йорданов. Доказателствата по случая издишат, а след седем години двама търновски криминалисти откриват истинските извършители на тежкото престъпление.

След двегодишна битка на адвокатите на Владимир той е на крачка от свободата. След като се запозна с материалите по делото, главният прокурор Иван Гешев поиска делото да бъде възобновено и Владимир да бъде оневинен. Това е прецедент за страната ни. А търновските прокурори, които дълго време не искаха да признаят, че са сбъркали, най-накрая се съобразиха с постановлението на висшестоящата прокуратура.

Окръжният прокурор на Велико Търново Христо Христов обаче отказа да прекрати наказанието на Владимир, каквото право има. Отказаха и върховните съдии, докато делото не бъде възобновено. Затова младият мъж, който досега не искаше предсрочно да бъде освободен, се реши на тази крачка и вече има насрочена дата за възобновяване на делото. Това ще се случи на 14 септември. След като Владимир Илиев бъде оправдан, трябва да започне ново дело срещу истинските извършители на убийството, за което той излежаваше присъда от 12 години.

Сълзите вече са в миналото, а днес има само усмивки по лицата на близките му. До последно майка му не вярваше, че ще дочака деня, в който ще прегърне сина си.

"Щастлив съм, но битката продължава", коментира едноръкият музикант свободата си.