Временно изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов разпореди проверка на всички преписки, образувани по лични проверки на прокурори от Върховната касационна прокуратурата след 2 май 2023 г., съобщиха от държавното обвинение.

Посочената дата на обхвата на новата проверка е ден след като до автомобила на Иван Гешев избухна взрив, довел и до високото напрежение по върховете на прокуратура и неговото отстраняване.

Ще се проверява предмета, основанието за образуване на лична проверка от прокурор от ВКП, спазвани ли са правилата за случаен подбор, както и срочността на самата проверка и резултата от нея.

Проверката се налага поради констатирана противоречива практика по приложението на чл. 145, ал. 1, т.2 от ЗСВ, с цел прилагане на единен подход, стриктно съобразен с изискванията на закона, както и недопускане на субективни решения и изземване на правомощия от горестояща прокуратура.

Това е поредната проверка, разпоредена от Сарафов след като стана временно изпълняващ главен прокурор.

Едно от първите му действия бе внасяне на предложение във ВСС за подмяната на всички заместник главни прокурори, тъй като те, по думите му, "показаха своята лична привързаност към г-н Иван Гешев".  Решението за тяхното освобождаване стана факт на 19 юни.

Вчера той разпореди проверка на действията по разследване на неприключени и спрени досъдебни производства за престъпления от общ характер, извършени от съдии, прокурори и следователи, от други лица с имунитет и от членове на Министерския съвет. Проверката трябва да обхване и дела за престъпления срещу Републиката.

Така Сарафов се зае с тъй наречените "дела на трупчета", за които обвиняваше предшественика си, а сред лицата с имунитет са депутатите и лидери на партии - Кирил Петков и Бойко Борисов. Съпредседателят на ПП вече даде имунитета си, а лидерът на ГЕРБ не е и с това ще се заеме специално сформирана парламентарна комисия.

По-рано държавният глава Румен Радев заяви, че ще коментира избора на Сарафов за изпълняващ функциите на главен прокурор по делата му и се усъмни дали по този начин партиите не си търсят да си назначат удобен главен прокурор.