"Формалният повод вероятно е някакъв разпит, а реалната причина се нарича Бойко Борисов" - това каза пред журналисти бившият главен прокурор Иван Гешев на влизане в Националната следствена служба (НСлС).

Пред медиите той заяви и че каналът за контрабанда през Агенция "Митници" е бил пазен през последните две години и половина, че Живко Коцев бил представител на ПП-ДБ, а ГЕРБ и ДПС си имали човек в МВР в лицето на Калин Стоянов. Освен това му трябвало още малко време на поста главен прокурор, но лидерът на ГЕРБ и държавният глава Румен Радев не му го дали, "защото Борисов щеше да е първият". 

За "Барселонагейт"

По думите на Гешев той директно е отказал на Борисов да прекрати делата му "Барселонагейт", за "чекмеджета" и какво ли още не". "Обясних му, че съм главен прокурор на България, не на Бойко Борисов", добави той, цитиран от БТА. След това по думите на бившия главен прокурор последвал опит да бъде убит, както и скоростната му смяна, а причината - делото "Барселонагейт".

Той допълни, че това му е пето ходене за разпит, ако се брои и това миналата седмица при определената за разследващ на главния прокурор и неговите заместниците Даниела Талева. Там бях разпитван за някакъв сигнал срещу Борислав Сарафов, уточни Гешев.

"Страхът от мен направи правителството "Габриел", смята бившият главен прокурор, според когото всички са се уплашили, а той бил единственият, който се е изправил срещу системата. Гешев изтъкна, че са му трябвали още две седмици и България е щяла да бъде различна. "Тези две седмици не ми ги дадоха нито Борисов, защото той щеше да е първият, нито Радев", отбеляза той.

За комисията "Нотариуса"

Попитан дали ще се яви на изслушване в парламентарната комисия за дейността на Мартин Божанов - Нотариуса, след като вече един път не отиде, Гешев каза, че "тази комисия е супер смешна, защото със същия успех са могли да направят комисия и за "Цар Киро". "В крайна сметка се оказа, че явно Народното събрание се занимава с разкриване на престъпления", добави той.

Бившият главен прокурор подчерта, че няма никакъв проблем да отиде на изслушването, просто тези хора са му "неприятни и е тъжно да се види до какво падение е достигнало българското НС".

Снимките на Коцев били пуснати целенасочено 

"Ясно е, че тези снимки се пускат целенасочено от разследването, каза Иван Гешев във връзка с отстраняването на Живко Коцев като главен секретар на МВР и изтекли снимки в публичното пространство. По думите на Гешев в тази история няма невинни.

Той уточни, че дали има контрабанден канал, или няма не е най-важното. По думите му разбитият при операцията на ДАНС контрабанден канал, заради който беше задържана директорката на Агенция "Митници" Петя Банкова, е бил пазен в последните години:

"Цялостната картинка е завладяване на съдебната система, смяна на митниците, за да може да се финансират изборите и смяна на главния секретар, за да може да се манипулират изборите, които предстоят. Беше ясно още преди две години, че Коцев е имал връзки с "тези контрабандисти". Ясно е, че този канал се пазеше от "Продължаваме промяната - Демократична България", когато бяха част от служебното правителство на Радев, ясно е, че след това се пазеха, когато на власт беше Кирил Петков". 

Главната цел била купуване на гласове 

Според бившия обвинител №1 е ясно, че този канал за контрабанда е бил пазен и че "сега само ще се смени шефът на този канал": 

"Това е поводът да се направи, но реалната причина е Агенция "Митници" и Министерството на вътрешните работи, защото МВР прави 30% от резултата, останалите 30% ги прави "Информационно обслужване", от 30% купеният и платеният вот станаха 90%. Финансирането, което се получава от контрабанда и т.н., това е цялата работа. Още от началото е било ясно, че Живко Коцев е такъв, какъвто е. Той е позиция на ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС са си сложили министъра на вътрешните работи".

Разпитът в следствието - заради взрива край автомобила на Гешев 

Разпитът на бившия главен прокурор в Националната следствената служба продължи един час. След него Иван Гешев коментира, че темата е била взривът, който избухна до автомобила му на 1 май 2023 г. "Уведомиха ме, че няма да разпитат Борисов и Габриел, както настоявах", посочи Гешев и каза, че е поискал директна очна ставка с Бойко Борисов.

"Подозирам, че зад опита ми за убийство стои той", добави още бившият главен прокурор. Гешев каза, че ще продължи да настоява Борисов да бъде разпитан.

Коментарите на Гешев идват след поредица от събития, започнали на 3 април с акция на ДАНС и Антикорупционната комисия в Агенция "Митници". На 4 април пък от МВР съобщиха, че Живко Коцев е подал заявление за освобождаване от длъжност по собствено желание. На 5 април той обяви на съвместен брифинг с тогавашния премиер в оставка Николай Денков, че оттегля подадената си оставка, като Денков посочи, че Коцев е подал молбата си за напускане под натиск.

Няколко дни по-късно Денков сезира прокурор Даниела Талева по случая с Живко Коцев. На 9 април служебният кабинет на Димитър Главчев предложи на президента да издаде указ за прекратяване правомощията на главния секретар на МВР, което Румен Радев направи на 10 април.