Изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов разпореди проверка на действията по разследване на неприключени и спрени досъдебни производства за престъпления от общ характер, извършени от съдии, прокурори и следователи, от други лица с имунитет и от членове на Министерския съвет. Проверката ще обхване и дела за престъпления срещу Републиката. Това съобщиха от прокуратурата.

Така той се заема с тъй наречените "дела на трупчета", за които обвиняваше предшественика си, а сред лицата с имунитет са депутатите, а двама от тях, които са обект на досъдебни производства са лидери на партии - Кирил Петков и Бойко Борисов. Съпредседателят на ПП вече даде имунитета си, а лидерът на ГЕРБ не е и с това ще се заеме специално сформирана парламентарна комисия. 

С това си действие индиректно Сарафов отговаря на хвърлената ръкавица от президента Румен Радев, който само преди два дни заяви, че ще коментира избора му за изпълняващ функциите на главен прокурор по делата му и се усъмни дали по този начин партиите не си търсят да си назначат удобен главен прокурор.

"Що се отнася до Сарафов, трябва да съдим за него по действията му спрямо имунитетите и делата на трупчета за корупция по високите етажи на властта. Той трябва много бързо и ясно да се позиционира - дали ще помага на определени политически фигури да се доизперат взаимно, или ще застане на позиция, която да позволи бързо връщане на справедливостта", каза държавният глава.

От заповедта на Сарафов става ясно, че той няма да изтегля исканията на прокуратурата за депутатските имунитети, които бяха внесени още от Иван Гешев.

Екип от осем прокурори от Върховната касационна прокуратура ще установява спазен ли е принципът за случаен подбор за разпределение на делата, каква е срочността и ритмичността на разследванията, действали ли са своевременно наблюдаващите прокурори при упражняване на своите правомощия по ръководство и надзор по досъдебните производства, взетите по отношение на обвиняемите лица мерки за процесуална принуда.

Ще бъдат проверявани две групи дела - неприключените досъдебни производства и спрените досъдебни производства. Това налага да се проверят основанията за спиране на делата и периода за спиране.

Докладът от проверката следва да бъде представен в срок до 7 август, а контролът по изпълнението на заповедта е възложен на Мария Павлова, заместник на главния прокурор.