Столичният градски съд остави внучката на Виолета Донева - Ивет Стайкова, за постоянно в ареста, както поиска прокуратурата.

Според магистратите съществува реална опасност от извършване на друго престъпление, поради което е определена като подходяща най-тежката мярка за неотклонение.  

Момичето беше доведено днес в съда под конвой.

"Баба ми беше една от най-близките ми роднини. Искам да почета паметта й и да продължа образованието си", заяви 18-годишната Ивет Стайкова на делото.

Адвокатът й разказа пред магистратите, че тя е злоупотребява с наркотици, лежала е в психиатрични клиники поне 4 пъти. "Искаме са бъде освидетелствана", заяви той.

Актрисата Виолета Донева бе открита мъртва в дома си в столичния квартал "Изток" в края на октомври. Сигналът до 112 е подаден от нейни съседи, които забелязали, че от няколко дни не е излизала от вкъщи. За да влязат в апартамента, полицаите са разбили вратата. По тялото на актрисата е имало следи от насилие. 

Ивет Стайкова беше привлечена като обвиняема за това, че умишлено е умъртвила Виолета Донева, като я наранявала многократно с нож по главата, шията и гръдния кош. Това е довело до остра кръвозагуба, в резултат на което настъпила смъртта ѝ.

Полицията уведоми прокуратурата за случая още на 23 октомври. Деянието е извършено по особено мъчителен за пострадалата начин и с особена жестокост, съобщиха от държавното обвинение.

Досъдебното производство е образувано в СДВР в условията на неотложност със съставянето на протокола за оглед на местопроизшествие. Наблюдаващият прокурор е дал указания и по случая се води интензивно разследване.

Извършен е оглед на местопроизшествие, при който са иззети веществени доказателства, назначени са съответните експертни изследвания, разпитани са всички установени свидетели, извършват се оперативно-издирвателни мероприятия.

Определението на съда днес не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийски апелативен съд. Разследването по случая продължава.