Производствен дефект е причината кашкавалът, който бе раздаван в сливенските училища по програмата "Училищно мляко" да е мухлясал. Това коментира говорителят на Окръжна прокуратура в Сливен Ваня Белева след частично приключилата проверка на Районната прокуратура по случая, цитирана от БНР.

Огласяване случая в медиите стана причина прокуратурата да се самосезира.

Прокурор Белева съобщи, че от Областната дирекция по безопасност на храните и Регионалната здравна инспекция са проверили 91 училища и детски градини в общините Сливен и Твърдица, както и всички обекти, в които се съхраняват продукти по програмите "Училищен плод" и "Училищно мляко" .

"Констатирани са 46 броя административни нарушения и несъответствия с нормативните изисквания", съобщи тя.

Проверката на прокуратурата не е приключила, добави още Белева.

"Към настоящия момент отново е разпоредено извършването на нова, цялостна проверка, с конкретния предмет за преетикирането на определени стоки".

Скандалните доставки на некачествени млечни продукти за ученици по схемите с държавно и европейко финансиране станаха известни в края на месец октомври миналата година, когато информацията бе разгласена в социалните мрежи, а директорите на няколко училища в града потвърдиха пред медиите за проблема.