Районната прокуратура в Сливен започна проверка по случай с развален кашкавал в училищни закуски,  съобщиха от институцията.

Прокуратурата се е самосезирала по сигнали за това, че в някои детски градини и училища в Сливен, деца са получили закуски с мухлясал кашкавал по програма "Училищно мляко".

По случая е образувана преписка, която да установи има ли нарушени правила, уреждащи производството, преработката и съхранението на визираните храни, както и дали това е изложило на опасност здравето и живота на децата.

Проверката е възложена на ОД на МВР-Сливен, "Икономическа полиция", на Регионалната здравна инспекция в града и Областната дирекция по безопасност на храните - Сливен. Срокът за извършване на проверката е 30 дни.

Миналата седмица класни ръководители и директори от Сливен сигнализираха, че ученици в града са получили за закуска мухлясал кашкавал. Етикетът на млечния продукт показва, той е произведен от хасковската фирма "Млечни продукти Тракия" на 8 май 2018 г., а срокът му на годност е до 24 юни 2019 г. Според Българския държавен стандарт обаче този срок не може да е по-дълъг от 10 месеца.

Разваленият кашкавал е бил доставен и училища в Ямбол, съобщиха и училищни директори от града.

Храните по програмата "Училищно мляко" се осигуряват по договор между самите учебните заведения и фирма доставчик, избрана от Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ), а контролът върху качеството на млечните продукти се осъществява от Агенцията по безопасност на храните.

Генерален доставчик за град Сливен по схемата "Училищно мляко" на ДФЗ е хасковската фирма "Млечни продукти Тракия" и тя работи с почти всички начални и основни училища в града. Същата фирма е и най-печеливша от промените в наредбата за прилагане на двете схеми "Училищен плод" и "Училищно мляко", която министърът на земеделието и храните Румен Порожанов пренаписа 3 пъти в последните 6 месеца, показва проучване на offnews. Дружеството ще доставя млечни продукти на 922 учебни заведения, което със 738% повече от предходната учебна година.