"Мотивите за искането да се отстрани главния прокурор Иван Гешев са в няколко посоки", заяви правосъдният министър Иван Демерджиев в "Лице в лице" по bTV.

Демерджиев е убеден като правист, че "когато Конституционният съд даде зелена светлина, Иван Гешев ще бъде отстранен от поста главен прокурор", но отбеляза, че все пак това е в прерогативите на Конституционния съд.

"Една част от тях са свързани с решения на европейските съдилища, които са осъдили България, за което считаме, че главният прокурор носи отговорност за неупражняване на контрол върху прокуратурата, а той има пълната възможност да ръководи всяко разследване.

"Другият аспект е, че очевидно през годините г-н Гешев се изживява като център на политическа власт. Той го декларира това нещо. Та ние питаме: Допустимо ли е той да е център на политическа власт наравно с другите партии? Моят отговор е "не",

На трето място - има различни сигнали от различни граждани, те набъбват всеки ден. Те са за най-различни нарушения допуснати от главния прокурор. Някои лично от него, други от подопечната му прокуратура. Най-вече специализираната. Някои са неприятни като факти.

Демерджиев отказа да изпада в конкретика, преди тези сигнали да проверени, още повече че г-н Гешев много обича в аванс да осъществява някаква защита.

Все пак правосъдният министър уточни, че става дума за сигнали за "натиск" и "съдействие".

"Трябва много сериозно да се замислим, дали членовете на ВСС трябва да приключат участието си в този орган. Нов ВСС трябва да разгледа внимателно искането за отстраняването на Гешев. Сега ВСС заобикаля проблема с различни процедурни хватки. Той не иска да решава проблема, а да ги заобиколи", смята Демерджиев.

Последният сигнал на Демерджиев до ВСС е свързан със синхронното прекратяване на три досъдебни производства срещу бившия кмет на Пловдив Иван Тотев през март и април 2021 г. в периода на изборите за 45 Народно събрание.

"Получих сигнала и документите малко преди изборите (на 14 ноември, б.р.). Реших да изчакам, защото моята цел не е да оказвам влияние върху вота, а да се получи прозрачност на работата на прокуратурата. Разследванията са образувани през 2016, 2017 и 2020 г., и макар да започват в доста различни периоди, приключват в един и същ момент. На 20 март четирима прокурори изведнъж решават да прекратят две от делата. На 20 април пети прокурор прекратява петото. След толкова години разследване тези дати са подозрително близки до изборите за 45 Народно събрание. Прокурорите дължат обяснение на обществото как така са взели решение да постановят тези три акта", смята Демерджиев.